Rwanda si pripomína 20. výročie najhoršej novodobej genocídy

V Rwande sa v pondelok začínajú týždeň trvajúce oficiálne smútočné podujatia pri príležitosti 20. výročia masakry z roku 1994.

07.04.2014 13:45
Rwanda, genocída, výročie, prezident Paul... Foto: ,
Rwanda si pripomína 20. výročie genocídy. V strede rwandský prezident Paul Kagame, vľavo generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a rwandská prvá dáma Jeannette Kagamová.
debata (8)

Nezúčastnia sa však na nich oficiálni vládni predstavitelia Francúzska, ktoré s chudobnou africkou krajinou v minulosti udržiavalo úzke vzťahy. Dôvodom sú vyhlásenia rwandského prezidenta Paula Kagameho, ktorý povedal, že Paríž prispel k masovému vraždeniu.

Francúzsko, ale aj Belgicko, ktorého je Rwanda bývalou kolóniou, podľa neho hrali „priamu úlohu“ v „politických prípravách genocídy a v účasti na jej vykonávaní“. Na spomienkovej udalosti v Kigali sa mala zúčastniť francúzska ministerka Christiane Taubirová, cestu ale na poslednú chvíľu zrušila.

Počas genocídy v Rwande prišlo v priebehu niekoľkých mesiacov o život približne 800-tisíc ľudí, prevažne z radov menšinových Tutsiov. Vtedajšie udalosti sú preto považované za najhoršie masové vyvražďovanie od konca druhej svetovej vojny. Samotný Kagame vtedy viedol ozbrojené zložky, ktoré v roku 1994 porazili vládne jednotky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #genocída #Rwanda