Prvé výsledky afganských volieb favorizujú exministra Abdulláha

Podľa prvých predbežných výsledkov víkendových afganských prezidentských volieb vedie v mnohých volebných okrskoch metropoly Kábul bývalý minister zahraničia Abdulláh Abdulláh. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej však sčítanie hlasov pravdepodobne potrvá niekoľko týždňov a zatiaľ je ešte veľmi predčasné predpovedať víťaza hlasovania.

07.04.2014 18:00
Afganistan, prezidentské voľby Foto: ,
Voľby v Afganistane
debata

Ďalší dvaja spolufavoriti volieb, exminister financií a niekdajší ekonóm Svetovej banky Ašraf Ghany a bývalý šéf afganskej diplomacie Zalmáj Rasúl, sa už sťažovali na vážne podvody v priebehu volieb v sobotu 5. apríla, napísala agentúra Reuters.

Sobotné voľby by mali viesť k prvému demokratickému odovzdaniu moci od pádu Talibanu a nájsť nástupcu existujúcej hlavy štátu Hamída Karzaja, ktorý sa podľa ústavy nemôže uchádzať o post tretí raz. Ak žiadny z kandidátov nezíska viac ako 50 percent hlasov v prvom kole, uskutoční sa koncom mája druhé kolo hlasovania.

Predbežné výsledky nebudú zverejnené skôr ako 24. apríla, na dverách niektorých volebných miestností v Kábule boli však už v pondelok viseli výsledky príslušného okrsku. Takéto zverejňovanie výsledkov je súčasťou snáh Afganistanu o väčšiu transparentnosť hlasovania.

Uvedené údaje podľa Reuters potvrdzujú popularitu niekdajšieho bojovníka proti sovietskej okupácii Abdulláha Abdulláha v severných a západných štvrtiach metropoly.

Druhým najúspešnejším uchádzačom bol v mnohých miestach metropoly Ašraf Ghany, u ktorého sa očakáva, že bude bodovať predovšetkým na severe Afganistanu. Ako viceprezidenta si totiž vybral niekdajšieho obávaného uzbeckého kmeňového bojovníka Abdara Rašída Dóstuma, ktorý údajne ovláda severnú časti krajiny.

Za spomínanou dvojicou v Kábule zaostával Rasúl, ktorý má podporu Karzajových bratov, a mal by tak dominovať na paštunskom juhu krajiny, kde má rodina Karzajovcov silný vplyv.

Napríklad vo volebnej miestnosti zriadenej na strednej škole Saída Džamaluddína v západnom Kábule získal podľa agentúry Reuters Abdulláh 190, Ghany 23 a Rasúl 11 hlasov. Kábul predstavuje minimálne 20 percent afganskej voličskej základne, takže úspech v metropole by mohol byť kľúčom k celkovému víťazstvu vo voľbách, poznamenala agentúra Reuters.

Ghany a Rasúl už uviedli, že dostali správy o neregulérnostiach pri hlasovaní a odovzdali ich Komisii pre volebné sťažnosti (ECC) . Rozsiahle podvody sprevádzali hlasovanie aj v minulých voľbách v roku 2009 a boli dôvodom toho, že vyzývateľ Karzaja Abdulláh Abdulláh vtedy odstúpil z druhého kola hlasovania.

Medzinárodní a afganskí vodcovia však sobotňajšie voľby označili za úspech vzhľadom na vysokú volebnú účasť odhadovanú na 60 percent.

Výbuch bomby pri ceste v Afganistane zabil 15 ľudí

Najmenej 15 mŕtvych si v pondelok vyžiadal v juhoafganskej provincii Kandahár výbuch bomby pri ceste. Podľa miestnych úradov citovaných agentúrou AP sú obeťami civilisti. Okolo nastraženej výbušniny prechádzali autá odklonené z hlavnej cesty, ktorá bola zablokovaná kvôli samovražednému útoku. O jeho následkoch zatiaľ bližšie informácie nie sú, vie sa iba to, že sa k nemu prihlásilo povstalecké hnutie Taliban.

Incidenty nasledovali po sobotňajších prezidentských voľbách, ktoré sa odohrali v pokojnejšom ovzduší, než sa pôvodne predpokladalo. Afganská armáda cez víkend zmobilizovala desaťtisíce vojakov, aby dohliadli na pokiaľ možno nenásilný priebeh hlasovania. V nedeľu bola ohlásená smrť dvoch pracovníkov jednej z volebných komisií v dôsledku explózie bomby; inak vraj bezpečnostné zložky evidovali „len“ niekoľko desiatok menších explózií nástražných bômb a útokov na volebné miestnosti bez vážnejších následkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #voľby #výbuch #bomba #mŕtvi #hlasovanie