Vodca Podnesterska navrhuje Moldavsku 'civilizovaný rozvod'

Civilizované rozdelenie po vzore Česka a Slovenska v pondelok Moldavsku ponúkol vodca separatistického Podnesterska Jevgenij Ševčuk. Ruskojazyčné územie, ktorého samostatnosť sa zatiaľ zdráha uznať aj Moskva, sa od Moldavska odtrhlo začiatkom 90. rokov a existuje len vďaka finančnej a vojenskej pomoci Ruska. Ako nezávislý štát ho uznávajú len tri územné jednotky s obdobne pochybným statusom - Abcházsko, Južné Osetsko a Náhorný Karabach.

07.04.2014 21:30
debata (6)

Podnestersko sa ocitlo v novej situácii po ruskej okupácii Krymu. Územie s pol miliónom obyvateľov je zovreté medzi Moldavskom a Ukrajinou a zabranie Krymu vidí ako novú šancu na osamostatnenie.

Podnesterská správa usporiadala nedávno referendum, v ktorom sa miestni obyvatelia vyslovili za nezávislosť na Moldavska a zblíženie sa s Ruskom. Ukrajina v reakcii zostrila voči Podnestersku hraničný režim.

„Naším snom je prekvitajúce nezávislé Podnestersko v spojení s Ruskom,“ povedal v pondelok Ševčuk na zhromaždení v Tiraspole. „Navrhujeme moldavským politikom urobiť zodpovedný krok, právne zakotviť existujúci stav a uznať Podnestersko. Chceme sa oddeliť podľa vzoru Česka a Slovenska,“ povedal podnesterský vodca.

Ševčuk vyhlásil, že navrhované riešenie umožní aj Moldavsku ísť svojou cestou. „Moldavské vedenie môže smerovať do Európskej únie, do Severoatlantickej aliancie alebo do Rumunska. Takéto riešenie je na prospech všetkým, občania Podnesterska sú z živorenia unavení,“ konštatoval.

Moldavská vláda tvrdo obhajuje svoj ​​nárok na Podnestersko a prorusku správu v Tiraspole neuznáva. Opatrné kroky namierené k zmiereniu Kišiňova s Podnesterskom zatiaľ k výraznejším výsledkom neviedli. Rokovanie o obnovení celistvosti Moldavska sa koná pod záštitou Ruska, Ukrajiny a Spojených štátov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #Podnestersko #Jevgenij Ševčuk