Ukrajinská polícia zatkla desiatky proruských separatistov v Charkove

V Charkove na východe Ukrajiny polícia spustila protiteroristickú operáciu a zatkla asi 70 proruských separatistov. Oznámil to podľa agentúry Reuters ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

08.04.2014 08:06 , aktualizované: 21:13
Ukrajina Foto: ,
Proruský demonštrant pred budovou miestnej samosprávy vo východoukrajinskom meste Charkov.
debata (318)

Strážcom zákona už zagratuloval úradujúci prezident Oleksandr Turčynov. Pohrozil separatistom, obsadzujúcim so zbraňou v ruke úradné budovy, zachádzaním „ako s teroristami a zločincami“. Prisľúbil však, že "poriadkové sily nikdy nepozdvihnú zbraň proti pokojným demonštrantom.

Ukrajinský parlament podľa agentúry Unian zároveň sprísnil tresty za protištátne zločiny. Za pokus o narušenie územnej celistvosti má hroziť od troch po 15 rokov väzenia alebo doživotie, za zradu od 12 po 15 rokov.

V pondelok proruskí separatisti v Donecku a v Charkove vyhlásili vlastnú takzvanú ľudovú republiku, nezávislú od zvyšku krajiny. Požiadali tiež o ruskú vojenskú pomoc.

Proruský demonštrant pred budovou miestnej...
Proruskí aktivisti vo východoukrajinskom meste...
+3Zamaskovaný proruský aktivista stojí pri...

Ukrajinskí predstavitelia sú presvedčení, že situáciu na ruskojazyčnom východe krajiny zorganizovalo Rus­ko.

„Charkov. Začala sa protiteroristická operácia. Centrum mesta je uzavreté. Rovnako tak aj stanica metra. Nevzrušujte sa. Až skončíme, všetko otvoríme,“ napísal Avakov v utorok ráno na Facebooku.

Uviedol tiež, že pri vyprataní sídla oblastnej správy policajti zatkli „asi 70 separatistov“. Operácia sa podľa ministra odohráva bez použitia strelných zbraní. Podľa agentúry Unian úrad vyčistila od separatistov špeciálna jednotka Jaguar z centrálnej Ukrajiny, a to bez obetí na životoch.

Ukrajinským úradom sa podľa agentúry Interfax už počas noci na utorok podarilo proruských aktivistov vytlačiť aj zo sídla miestnej televízie. Pri zásahu v sídle oblastnej správy „časť demonštrantov začala hádzať do okien zápalné fľaše, takže niekoľko miestností vzplanulo“.

Kvôli nepokojom na východe krajiny Kyjev posilnil ostrahu hraníc a tiež vyslal policajné posily z ďalších regiónov do Charkovskej, Doneckej a Luhanskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia obviňujú zo zorganizovania vzbury Moskvu.

Polícia vyhnala demonštrantov z vládnej budovy v Charkove

Ukrajinské bezpečnostné sily vytlačili v utorok proruských demonštrantov z budovy regionálnej vlády vo východukrajinskom meste Charkov, ktorú obsadili cez víkend.

Úradujúci prezident Oleksandr Turčynov poslancom povedal, že kontrolu sa bezpečnostným zložkám podarilo získať napriek značnému odporu zo strany demonštrantov, ktorí použili ručné granáty aj bližšie nešpecifikované strelné zbrane.

Pri zásahu bolo niekoľko policajtov zranených, ich počet však prezident nešpecifikoval.

Minister Arsen Avakov označil zásah za „protiteroristickú operáciu“. Polícia počas operácie zadržala najmenej 70 ľudí.

Radikáli v Luhansku vraj v zamínovanom objekte držia rukojemníkov

Proruskí povstalci vo východoukrajinskom Luhansku údajne zamínovali okupovanú miestnu centrálu tajnej služby SBU a držia asi 60 ľudí ako rukojemníkov. Oznámila to v utorok tlačová agentúra Unian s odvolaním sa na policajné zdroje.

Ukrajinská zásahová jednotka so vzbúrencami rokuje a žiada ich, aby objekt opustili. Radikáli majú údajne desiatky strelných zbraní a výbušniny.

V polmiliónovom Luhansku sa zbraňou miestnej úradovne SBU separatisti zmocnili v noci na pondelok. Okolo budovy vyrástli barikády, ktoré povstalci utesnili vrecami s pieskom a pneumatikami.

Vodcovia luhanských radikálov vo vyhlásení navrhli kyjevskej vláde trojbodové východisko z krízy. Ruskojazyčný Luhansk žiada amnestiu pre zadržaných proruských radikálov, usporiadanie celoštátneho referenda o vyhlásení ruštiny za druhý štátny jazyk a ďalšieho referenda, v ktorom by sa občania vyjadrili k federálnemu usporiadaniu „so zárukami zachovania územnej celistvosti“.

Ruské stanovisko

Ruské ministerstvo zahraničia varovalo Kyjev pred vojenskými operáciami na juhu a východe krajiny, ktoré by mohli rozpútať občiansku vojnu na Ukrajine.

Potlačiť protesty tamojších obyvateľov proti kyjevskému režimu vraj mienia nielen jednotky ministerstva vnútra a národnej gardy, ale aj „ozbrojenci nezákonne vyzbrojeného zoskupenia Pravý sektor“.

„Osobitné znepokojenie budí okolnosť, že do tejto operácie je zapojených aj 150 amerických špecialistov zo súkromnej vojenskej organizácie Greystone“, tvrdí ruská diplomacia.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen varoval Rusko pred zásahom na východnej Ukrajine. Vyzval tiež Moskvu na stiahnutie desiatok tisíc vojakov, ktoré zhromaždila pri hraniciach s Ukrajinou.

Podľa USA je za separatistickými nepokojmi na východe Ukrajiny Rusko

Americký minister zahraničia John Kerry v utorok obvinil Rusko z podnecovania separatistických nepokojov na východe Ukrajiny, pričom konštatoval, že Moskva takto môže vytvárať podmienky na vojenskú intervenciu ako v prípade Krymu, ktorý sa už pripojil k Ruskej federácii.

Kerry vyjadril presvedčenie, že za separatistickými náladami a nepokojmi sú platení ruskí agenti a ruské špeciálne jednotky.

„Jednoznačná účasť Ruska na destabilizácii východnej Ukrajiny a na separatistických aktivitách je veľmi znepokojivá,“ vyhlásil Kerry pred poslancami amerického Kongresu.

Šéf diplomacie USA Rusku odkázal, že jeho krajina je pripravená zaviesť ďalšie sankcie voči ruským predstaviteľom ako aj voči ruskej ekonomike, bankovníctvu a energetike. „Už sú na stole,“ povedal Kerry.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #charkov #protiteroristická akcia #Ukrajina #separatisti