Orbánove dve tretiny stále visia na vlásku

Jeho Fidesz získal parlamentnú väčšinu, akou sa v Európskej únii nemôže pochváliť ani jedna ďalšia strana. Maďarský premiér Viktor Orbán sa však až šiesty deň po nedeľňajších voľbách dozvie, či mu dosiahnuté mandáty vystačia na ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

08.04.2014 09:30
debata (2)
Viktor Orbán Foto: SITA/AP, MTI, Laszlo Beliczay
Viktor Orbán, Fidesz Viktor Orbán

Jazýčkom na váhach je jeden z budapeštianskych obvodov, kde kandidát Fideszu vedie pred socialistickou súperkou iba o dvadsať hlasov. Obaja majú už istých vyše dvadsaťtisíc hlasov. Posledné dve tisícky, odovzdané korešpondenčne či s voličským preukazom v inom obvode, bude volebná komisia schopná zrátať až v sobotu. Až vtedy bude jasné, či Fidesz bude mať v snemovni vytúžených 133 poslancov, alebo o jedného menej.

Orbán, ktorý už počas volebnej noci označil víťazstvo svojej strany za také obrovské, „až sa nebesá trasú“, sa na včerajšej tlačovej konferencii tváril, že ho zisk ústavnej väčšiny príliš nevzrušuje. „Nepripisujem tomu väčší význam,“ komentoval možnosť, keby do dvoch tretín Fideszu chýbal jeden hlas. „Podstatu to nezmení: Maďarsko dospelo k postoju, že máme pokračovať v tom, čo sme začali,“ vyhlásil.

zväčšiť
Viktor Orbán, maďarské voľby

Podľa politológa Zoltána Kiszellyho to zo strany premiéra nie je iba hraný pokoj. „Prakticky má dve tretiny, a to aj v prípade, že požadovaných 133 mandátov nedosiahne,“ povedal pre Pravdu. „Pri veľmi mnohých ústavných zákonoch sú potrebné dve tretiny z prítomných poslancov. Čiže keď zopár opozičných poslancov bude chýbať, tak už hneď má ústavnú väčšinu. Navyše pri niektorých dvojtretinových zákonoch môže rátať s podporou opozície. Pri právnej harmonizácii s EÚ budú hlasovať za socialisti a liberáli, pri národnopolitických otázkach zase Jobbik. Možné je aj to, že niektorí opoziční poslanci časom vystúpia zo svojich frakcií a ako nezávislí budú podporovať Fidesz,“ dodal Kiszelly, podľa ktorého Fidesz je tak blízko k dvom tretinám, že keď bude chcieť pozmeniť ústavné zákony, tak spôsob si nájde.

„Politický význam ústavnej väčšine pridáva to, že môže ísť o jedinú vec, o ktorú Fidesz v dôsledku volieb príde,“ poznamenal pre Pravdu šéf ústavu Political Capital Péter Krekó. Orbánova strana síce podľa neho prišla od minulých volieb o šesťstotisíc voličov, ale vďaka novým volebným pravidlám, ušitým na jej mieru, to jej dominanciu v budúcom parlamente neovplyvnilo. „Fidesz získal menej hlasov ako vo voľbách v rokoch 2002 a 2006, ktoré prehral, napriek tomu mu to stačilo na suverénne ovládnutie parlamentu,“ pripúšťa Kiszelly. Udržanie si ústavnej väčšiny by podľa neho malo pre Orbána predovšetkým symbolický význam. „Posilnilo by ho to smerom navonok, k Bruselu, ale aj dovnútra, voči opozícii,“ myslí si Kiszelly.

Sám Orbán ráta s pokračovaním skúšky síl s Bruselom. Chystá sa obhajovať reguláciu cien energií pre domácnosti, povolenie nezdanených domácich páleníc, ako aj pripravovaný zákon o pôde, ktorý by obmedzil možnosti cudzincov pri jej kúpe. „To nebude nadnárodná hospodárska politika budujúca Európu, ale taká, aká bola aj v uplynulých štyroch rokoch – dobrá pre Maďarov a slúžiaca ich záujmom,“ avizoval premiér v rozhovore pre Hír TV pokračovanie v „oslobodzovacom zápase proti bruselskej byrokracii“.

Nové napätie medzi Bruselom a Budapešťou však nemusí byť na programe dňa. „Do májových volieb Európskeho parlamentu budú všetci vyčkávať. Keďže Fidesz teraz vysoko zvíťazil, je pravdepodobné, že získa aj veľkú časť z 21 maďarských euromandátov. V rámci Európskej ľudovej strany bude Fidesz znova silným členom frakcie, a to automaticky zvýši Orbánovu autoritu v Bruseli a oddiali konfrontáciu,“ myslí si Kiszelly.

Orbánovi sa podľa Kiszellyho v týchto voľbách podarilo položiť základy politického modelu, o ktorom hovoril už pred predchádzajúcimi voľbami. „Fidesz sa stal ,centrálnym silovým poľom' a napravo a naľavo od neho sú strany, ktoré nemajú dosť síl na to, aby ho ohrozili. Orbánova strana tak nerušene bude môcť pokračovať vo svojom hospodárskom kurze a budovaní národa s cieľom vybudovať silné Maďarsko,“ tvrdí politológ.

Hoci Jobbik získal až vyše pätiny odovzdaných hlasov, čo z neho robí jednu z najsilnejších krajnepravicových strán v Európe, nový volebný poriadok výrazne zvýhodňujúci víťaza mu neumožnil zvýšiť svoje zastúpenie v parlamente oproti stavu spred štyroch rokov, keď dosiahol výsledok o päť percentuálnych bodov horší.

Maďarský premiér v pondelok hrozbu zo strany extrémistov bagatelizoval. „Fidesz s obrovskou podporou voličov je zárukou toho, že sa pravicoví ani ľavicoví extrémisti v Maďarsku nedostanú k rozhodujúcej úlohe,“ vyhlásil Orbán. „To je silná obranná línia,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz