Európsky súdny dvor zrušil nariadenie o uchovávaní údajov

Najvyšší súdny orgán Európskej únie (EÚ) v utorok potvrdil, že celoeurópske nariadenie vyžadujúce uchovávanie údajov o komunikácii bežných občanov predstavuje "rozsiahle a obzvlášť závažné zasahovanie do základných práv", a vyhlásil ho preto za neplatné.

08.04.2014 13:50
debata

Súdny dvor EÚ (SDEÚ) v Luxemburgu tak reagoval na sťažnosti z Rakúska a Írska spochybňujúce súlad nariadenia Európskej komisie (EK) s Chartou základných práv dvadsaťosmičky. Vydané rozhodnutie konštatuje, že takéto zasahovanie do práva na súkromie či ochranu osobných údajov sa malo uskutočňovať bez obmedzenia na nevyhnutne nutnú mieru a vyvolávalo v „dotknutých osobách pocit, že ich súkromné životy sú predmetom neustáleho sledovania“.

Nariadenie z roku 2006 prikazovalo jednotlivým členom EÚ, aby prijali zákony vyžadujúce od poskytovateľov telekomunikačných služieb uchovávanie údajov o svojich zákazníkoch, ktoré mali v prípade záujmu sprístupniť policajným orgánom.

Deklarovaným cieľom opatrenia bolo zefektívnenie boja proti organizovanému zločinu a terorizmu. Predmetom povinného uchovávania na obdobie šesť až 24 mesiacov mali byť údaje o telefonátoch alebo internetových aktivitách občanov, nie však samotný obsah komunikácie.

Nariadenie medzičasom zapracovali do svojich zákonov viaceré štáty EÚ vrátane Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zber dát #Európsky súdny dvor