Ruská armáda vykonala cvičný výsadok na severnom póle

Ruská armáda v utorok vôbec prvýkrát uskutočnila výsadok svojich bojovníkov na ľadovci v tesnej blízkosti severného pólu. Oznámil to hovorca ruského ministerstva obrany. Skupina parašutistov nebola podľa jeho slov plne vyzbrojená, vojaci mali len dýky a lovecké pušky na ochranu pred polárnymi dravcami. Asi päťdesiatku výsadkárov na pól vysadilo armádne dopravné lietadlo Il-76.

08.04.2014 17:30
debata (19)

Okázalá akcia má potvrdiť ruské ambície v polárnych oblastiach, ktoré znásobujú vyhliadky na lukratívnu ťažbu ropy a zemného plynu v severských vodách. V Arktíde sa údajne nachádza asi 13 percent doteraz neobjavených svetových zásob ropy a 30 percent zásob zemného plynu.

Rusko do polárnych krajov vysiela svojich zemepiscov, aby zmapovali hranice ruských teritoriálnych vôd, armáda na odľahlých ostrovoch buduje vojenské letiská, predmetom ruského záujmu sú aj podmorské priestory a severské ľadovce.

Minulý víkend priamo na severnom póle delegácia ruských popov vztýčila pravoslávny kríž.

Už tento rok v marci prápor 350 ruských výsadkárov vykonal úspešný výsadok z lietadiel IL-76 a pristál na ostrove Kotelnyj severne od Jakutska. O 15 minút neskôr nasledovalo zhodenie zásob a vojenskej techniky za pomoci špeciálnych ovládateľných padákov.

Prezident Vladimir Putin koncom minulého roka ohlásil, že Rusko v roku 2014 vytvorí nové vojenské útvary a rozmiestni ich prednostne na severe krajiny a v Arktíde. Moskva tú plánuje obnoviť vojenské základne zanedbané po rozpade ZSSR začiatkom 90. rokov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #vojenské cvičenie #parašutisti #severný pól