EÚ pripravuje podpornú skupinu pre Ukrajinu, riadiť ju má Füle

Európska únia chce vytvoriť špeciálnu podpornú skupinu, ktorá by Ukrajine pomohla stabilizovať krehkú ekonomiku a vyriešiť politickú krízu. Agentúre Reuters to v utorok v Bruseli oznámili informované diplomatické zdroje.

08.04.2014 21:50
Belgicko, Brusel, EÚ, Catherine Ashtonová Foto: ,
Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová v rozhovore s komisárom pre rozširovanie EÚ Štefanom Fülem.
debata (24)

Vytvorenie skupiny má Brusel oznámiť v stredu. Podľa informácií ČTK by v čele skupiny mal byť český eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle.

Skupina by mala dať dohromady niekoľko desiatok európskych expertov, ktorí by Kyjevu pomohli vypracovať priority pre budúce obdobie. „Poukážu na hlavné okruhy, kam by mala smerovať pomoc pri stabilizácii hospodárstva a riešení politickej situácie,“ uviedol nemenovaný diplomat.

Füle, ktorý v minulých mesiacoch v Kyjeve často rokoval, bude o výsledkoch práce skupiny informovať predsedu komisie José Barrosa a šéfku únijnej diplomacie Catherine Ashtonovú.

Činnosť podpornej skupiny by sa mohla rozšíriť aj na Moldavsko a Gruzínsko, ktoré sa rovnako ako Ukrajina usilujú o zblíženie s Európou. Svoje návrhy predložia jednotlivé európske štáty, skupina má spolupracovať aj s európskymi finančnými inštitúciami.

Medzinárodný menový fond minulý mesiac oznámil, že Kyjevu poskytne pôžičku vo výške 14 až 18 miliárd dolárov v nadväznosti na sľub ekonomických reforiem. Pôžička by mala otvoriť cestu k ďalšej finančnej pomoci, ktorú Ukrajine poskytnú Spojené štáty a EÚ počas nasledujúcich dvoch rokov.

Ukrajina je pre Západ prioritou po marcovej ruskej anexii Krymu, po ktorej nasledovala prudká destabilizácia východoukrajinských rusky hovoriacich regiónov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #EÚ #Ukrajina #Štefan Füle