Jobbik rastie. Klame telom?

Keď Jobbik pred štyrmi rokmi vtrhol do maďarského parlamentu s podporou takmer 17 percent voličov, domáca i svetová verejnosť bola otrasená.

09.04.2014 07:13
debata (4)

Strana, ktorú podľa nedávneho súdneho rozhodnutia možno označovať prívlastkom „neonacistická“, v nedeľňajších voľbách získala až 21,5 percenta hlasov. Rozruch je však tentoraz oveľa menší. Prečo? Zmenil sa Jobbik? Alebo Maďarsko? Či si len ľudia zvykli, že v krízových časoch extrémisti najlepšie ryžujú?

Líder Jobbiku Gábor Vona získaval voličov aj... Foto: facebook.com/vonagabor
Gábor Vona Líder Jobbiku Gábor Vona získaval voličov aj pózovaním so šteniatkami.

Hrozbu nástupu krajnej pravice zľahčuje premiér Viktor Orbán i vládou kontrolované médiá. A sám Jobbik vysiela signály, že roku 2018, keď sa chystá voľby vyhrať, sa netreba báť.

Na jar 2010 prišiel Gábor Vona, líder Jobbiku, na ustanovujúce zasadanie parlamentu v uniforme Maďarskej gardy, zakázaného polovojenského krídla svojej strany. Provokoval oblečením vyvolávajúcim v mnohých strach, lebo pripomína rovnošaty nacistických Šípových krížov, ktorých krutovláde padli za obeť státisíce maďarských Židov. Jobbik vtedy rasistickými a homofóbnymi heslami získal hlasy vyše 850-tisíc voličov. Teraz sa priblížil k hranici milióna hlasov. Základňu si dokázal rozšíriť tým, že zjemnil svoj tradične drsný štýl a verejnosti ukazoval prívetivejšiu tvár.

„Viedli sladkú, priam cukríkovú kampaň,“ hovorí politológ Zoltán Kiszelly. „Vona pózoval so psíkmi, mačičkami i bábätkami, čo k obrazu strany rozhnevaných radikálov v minulosti nikdy nepatrilo,“ dodáva pre Pravdu.

Práve pre zjemnenie imidžu si Jobbik vylepšil výsledky, nazdávajú sa analytici, podľa ktorých sa vďaka tomu zbavil aj prívlastku regionálnej strany. V minulosti bol totiž Jobbik silný v chudobných oblastiach severovýchodného Maďarska, kde sú tradične najnapätejšie vzťahy medzi väčšinovým obyvateľstvom a početnou rómskou menšinou. Tentoraz však bodoval aj v Zadunajsku, západnej polovici krajiny, ktorá lepšie prosperuje a medzietnické konflikty ju tak netrápia. Medzi voličmi Jobbiku vzrástlo aj zastúpenie starších ľudí a žien, medzi ktorými mal donedávna iba minimum stúpencov.

Výsledky Jobbiku v parlamentných voľbách
rok počet hlasov hlasy v perc. získané mandáty
2006 119 007 2,20 % --
2010 855 436 16,67 % 12,18 %
2014 984 979 20,5 % 11,56 %

V kampani sa Jobbik miernil. Vyhýbal sa extrémistickým prejavom i otvorenému štvaniu proti Rómom. Vona pred kamerou pomáhal pri práci rómskemu pomocnému robotníkovi, ktorého pochválil za usilovnosť. „Maďarská spoločnosť musí oceniť pracovitých Rómov,“ povedal politik, ktorý ešte minulý rok spôsobil škandál v parlamente, keď podotkol, že „v krajine sa rodí príliš veľa cigánskych detí“, pričom prirodzený prírastok tejto vyše polmiliónovej komunity označil za „neodôvodnený“.

Vo volebnom programe Jobbiku mala kapitola týkajúca sa problémov najpočetnejšej etnickej menšiny zmierlivý názov Maďarsko-rómske spolužitie. A na 85 stranách dokumentu sa slovo Žid neobjavilo ani raz. Pričom ešte pred štyrmi rokmi jednou z hlavných tém predvolebnej kampane Jobbiku bolo to, ako sa údajne Izrael pomocou vkladania kapitálu pokúša kolonializovať Maďarsko. A pred pol druha rokom jeden z lídrov strany v parlamente navrhol, aby sa spísali zoznamy Židov, ktorí sú podľa neho národnobezpeč­nostnou hrozbou pre krajinu.

Vona v rozhovore pre portál Origo priznal, že táto zmena štýlu, podobná, akou prešla krajná pravica vo Francúzsku, je účelová. „Vytýčili sme si za cieľ vyhrať voľby. A vyhrať voľby dokáže iba ľudová strana. Preto som vlani na jeseň vyzval na zmenu štýlu, ale pri zachovaní obsahového radikalizmu,“ vyhlásil a sebavedome dodal, že „o desať rokov sa študenti politológie budú učiť, ako sa jedna démonizovaná strana dokázala premeniť na módnu, mladícku, sviežu a populárnu ľudovú stranu“.

Viacerí súčasní politológovia však varujú, že Vonova strana zrejme iba klame telom. „Aj keď Jobbik zmiernil svoju rétoriku, stále je krajne pravicovou stranou, rovnako pre svoju ideológiu, ako aj vzťahy s extrémnou pravicou vrátane násilných hnutí, ako je Betyársereg či Nová maďarská garda,“ uviedol pre Pravdu Péter Krekó, šéfanalytik ústavu Political Capital. „Vodcovia strany zostali tí istí a základňu Jobbiku stále tvoria voliči, v zmýšľaní ktorých je rasizmus hlboko zakorenený,“ dodal.

Na prvej povolebnej medzinárodnej tlačovej konferencii musel premiér Orbán čeliť viacerým otázkam zahraničných novinárov, znepokojených volebným úspechom Jobbiku. Podľa politológa Kiszellyho je tento rozruch pochopiteľný. „Vona výsledok označil za najlepší, aký v EÚ dosiahla radikálna národná a euroskeptická strana, a to svet musí zaujať. Obávam sa však, že už po májových voľbách do Európskeho parlamentu Maďarsko nemusí byť rekordérom. A to napriek tomu, že Jobbik má veľké šance získať viac ako doterajšie tri mandáty,“ predpovedá.

Orbán sa otázkami o Jobbiku nenechal znepokojiť. Podľa neho politická váha Vonovej strany klesne. „Tá závisí od zastúpenia v parlamente, a to u spomínanej strany klesne, uvidíte sami,“ vyhlásil premiér, pričom dodal, že dvojtretinová väčšina, ktorú jeho Fidesz v zákonodarnom zbore získal, je „najlepšou obrannou líniou“ proti Jobbiku.

Predseda vlády pri posudzovaní hrozby zo strany Jobbiku vychádza z jeho parlamentného zastúpenia, ktoré napriek o stotridsaťtisíc hlasov lepšiemu účinkovaniu krajnej pravici oproti predchádzajúcim voľbám skutočne klesne. Je to výsledok nových volebných pravidiel ušitých na mieru Fideszu, ktoré výrazne zvýhodňujú víťaza.

Fidesz by však podľa viacerých politológov nemal byť taký pokojný. Jeho neortodoxná hospodárska politika síce zatiaľ relatívne funguje, ale je vystavená viacerým rizikovým faktorom a aj pod tlakom vonkajších vplyvov môže raz nečakane skolabovať. „Ak sa moc Orbána z akéhokoľvek dôvodu otrasie, ľahko sa môže stať, že po ňom príde Jobbik,“ varuje na sociálnej sieti politológ Zoltán Lekner.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik #Gábor Vona