Maďarskí extrémisti sú skutočná hrozba, nie papierový tiger

"Úspech Jobbiku môže byť veľkou inšpiráciou pre iné radikálne strany v strednej Európe. Neprekvapilo by ma, keby veľmi pozorne sledovali, aké metódy maďarské hnutie používa, akú má štruktúru a verejné vyhlásenia,“ povedal pre Pravdu expert na strednú Európu Dariusz Kalan z Poľského inštitútu pre medzinárodné vzťahy.

09.04.2014 14:00
debata (44)

Jobbik je neofašistické hnutie. Ak by sme si predstavili scenár, v ktorom toto hnutie vyhralo voľby v Maďarsku, čo by to znamenalo pre krajinu? Koniec demokracie?
Skutočne pokladám Jobbik za naozajstnú hrozbu. Nie je to len nejaký papierový tiger, za čo ho niektorí ľudia občas označujú. Jobbik má veľmi silné vyhlásenia. Nielen protieurópske, ale aj antisemitské a protirómske. Otázka, čo by sa stalo, ak by získal moc, je však už komplikovanejšia. Videli sme to v iných krajinách. V Taliansku sa neofašisti dostali do koalície so Silviom Berlusconim. Po tom, čo sa stali súčasťou vlády, ich správanie začalo byť racionálnejšie. Môže tak byť rozdiel medzi tým, ako sa extrémistické strany správajú v opozícii a ako vtedy, keď majú istú moc.

Ako sa k tomu stavia Jobbik?
Počas predvolebnej kampane sa hnutie snažilo obmedziť svoje veľmi radikálne vyjadrenia. Jobbik sa nesústredil len na extrémistické prvky. Začal riešiť sociálne otázky, napríklad penzie, čo predtým nerobil. Jobbik si zachováva radikálne pozadie, ale cíti, že sa musí posunúť aj trochu k stredu politického spektra. Čo sa týka ekonomiky, tak dokonca doľava.

Prečo?
Jobbik by chcel vytvoriť skutočnú alternatívu pre Fidesz Viktora Orbána. Najmä, keď vidí, aká slabá je ľavica a liberáli. Preto sa hnutie rozhodlo trocha zmeniť svoj program, aby bolo príťažlivé aj pre nových voličov. Pre tých, čo sú sklamaní zo všetkých. Aj z Orbána, aj zo socialistov.

Ako však hovoríte, Jobbik je aj napriek tomu skutočná hrozba.
V Európe je veľa euroskeptických strán. Ale takmer žiadna z nich nepoužíva také radikálne vyhlásenia ako Jobbik. Hnutie je otvorene antisemitské, protirómske. V Grécku existuje Zlatý úsvit, ale nie som si celkom istý, čo má takú silnú a organizovanú štruktúru ako Jobbik. Hnutie má k dispozícii aj Maďarskú gardu, ako paramilitantné krídlo strany. Jobbik je tiež jedinou stranou v Maďarsku, ktorá postupne získava viac hlasov. Stačí sa pozrieť na hlasovanie od roku 2006. Hnutie volí čoraz viac ľudí.

Ak chce byť Jobbik alternatívou k Fideszu, aké vzťahy vládnu medzi ním a Orbánom? Maďarský premiér opakuje, že je to len on, kto dokáže zastaviť hrozbu pravicového extrémizmu.
Orbán to tvrdí dlhodobo. A svojím spôsobom je to pravda. Áno, keď Fidesz vyhráva voľby, dokáže tým zastaviť Jobbik. Je však potrebné pripomenúť aj to, že obe strany bojujú o podobných voličov. Teda pomerne euroskeptických, vyznávajúcich tradičné hodnoty. Toto sú voliči, ktorí sú základňou pre Fidesz aj pre Jobbik. Orbán preto takpovediac tancuje okolo veľmi radikálnej agendy. Keď si pozriete volebný program Jobbiku z roku 2010, zistíte, že viacero jeho téz prevzal Fidesz, keď vyhral voľby. Orbán sa snaží pritiahnuť časť hlasov k sebe. Lebo, ako som povedal, Fidesz a Jobbik bojujú o podobných voličov.

Jobbik o sebe hovorí, že je teraz najsilnejšou euroskeptickou stranou v krajinách EÚ. Dá sa predpokladať, že v májových voľbách do Európskeho parlamentu radikáli ešte posilnia svoje pozície?
V Európe pozorujeme, že euroskeptické strany získavajú podporu. Je možné, že Jobbik bude súčasťou tohto trendu. Už v týchto parlamentných voľbách získal viac ako 20 percent.

Môže by výsledok Jobbiku povzbudením pre extrémistické strany v regióne strednej Európy?
Na Slovensku a v Česku nie sú extrémistické strany také silné. Ani čo sa týka štruktúry, ani ľudských zdrojov. Sú oveľa slabšie, takže to nevyzerá tak, že by mali dobrú perspektívu. Je však možné, že Jobbik sa môže stať akousi inšpiráciu pre ne. V Poľsku máme národné hnutie, radikálov, ktorí nie sú veľmi populárni. S Jobbikom však udržiavajú kontakty. Maďarskí extrémisti sú pre nich do istej miery príkladom. Ani to neskrývajú. Úspech Jobbiku tak môže byť veľkou inšpiráciu pre iné radikálne strany v strednej Európe. Neprekvapilo by ma, keby veľmi pozorne sledovali, aké metódy maďarské hnutie používa, akú ma štruktúru a verejné vyhlásenia.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik #Dariusz Kalan