Nájdený cudzinec so stratou pamäti z Osla je zrejme Čech

Cudzinec, ktorého našli vlani v Osle, ovláda niekoľko jazykov, ale trpí stratou pamäti, je veľmi pravdepodobne český občan.

10.04.2014 08:37 , aktualizované: 10:57
Čech, Nórsko Foto:
Nájdený muž v Nórsku je zrejme český občan.
debata (5)

Pre agentúru ČTK to povedala hovorkyňa českého policajného prezídia Eva Stulíková. Ďalšie informácie podľa nej polícia zverejní počas dňa. Informuje o tom portál České noviny.

„Je veľká pravdepodobnosť, že ide o českého občana,“ uviedla Stulíková. Agentúra AFP v noci na štvrtok s odvolaním sa na nórsku políciu uviedla, že ich českí kolegovia muža identifikovali. Jeho totožnosť údajne overili návštevou u jeho rodičov. To však Stulíková odmietla potvrdiť.

Nórska polícia sa v utorok obrátila na verejnosť po dlhých mesiacoch márneho pátrania po identite muža, ktorého našli v Osle 14. decembra v snehovom záveji. Bol bez dokladov a na tele mal viaceré poranenia. Mužovi vo veku medzi 20 a 30 rokmi hovorili John Smith . Údajne pozná päť jazykov vrátane češtiny. Nórska polícia v utorok zverejnila jeho fotografiu v snahe dozvedieť sa o ňom viac informácií.

Muž, ktorý meria 187 centimetrov, má modré oči a svetlé vlasy, si vraj nepamätá svoje meno ani nič zo svojej minulosti. Nórskej verejnoprávnej televízii NRK však povedal, že by mohol byť Čech, keď práve po česky rozumie najlepšie.

Správam o českom pôvode zatiaľ nechce stopercentne veriť

Nájdený muž privítal správy o tom, že sa k nemu prihlásila jeho rodina v Česku. Sám ale tejto informácii stopercentne neverí, tvrdí to nórsky denník Verdens Gang. Nórska televízia NRK uviedla, že dotyčný má veľké obavy z útočníkov, ktorí mu spôsobili minulý rok zranenia. Zmenil preto svoj ​​vzhľad.

„Samozrejme dúfam, že informácia (o nájdení mojej rodiny) je pravdivá a že tí ľudia sú skutočne moji rodičia. S istotou ale zatiaľ nič nevieme. Je to iba jeden z tipov, ktorý nórskej polícii prišiel,“ vyhlásil.

„Česká polícia tých ľudí doma navštívila a oni tvrdia, že ma spoznávajú. To je všetko. Dúfam, že som ich syn. Hoci ale vyhlasujú, že sú moji rodičia, nie je isté, že je to pravda,“ dodal. Vyšetrovateľ Oyvind Torgersen v stredu neskoro večer nórskym médiám oznámil, že sa českej polícii podarilo identifikovať nájdeného ako Čecha, ktorého spoznali vo vlasti jeho príbuzní. „John Smith“ sa vraj správu dozvedel od novinárov.

„(Nórska) polícia sa mi ospravedlnila za to, akým spôsobom informáciu oznámila,“ prezradil. Tiež nórska polícia podľa denníka Verdens Gang pripustila, že zverejnenie informácie nebolo optimálne, a uviedla, že usporiada tlačovú konferenciu, kde údaje upresní. Pred konferenciou sa stretne s „Johnom Smithom“ a jeho advokátkou Cathrine Gröndahlovou.

Gröndahlová je presvedčená, že v prípade potvrdenia mužovej identity sa ľahšie podarí zistiť, čo sa jej klientovi stalo. „Kým nevedel, kto je, nemohli policajti zistiť, čo sa mu prihodilo. Nemohli vystopovať jeho mobilný telefón ani hovoriť s ľuďmi z jeho okolia. Teraz to bude možné," podotkla.

„John Smith“ dostal množstvo podporných e-mailov

Nájdený prostredníctvom médií poďakoval všetkým ľuďom, ktorí prispeli k zisteniu svojej totožnosti. V posledných dňoch vraj dostal veľa e-mailov od ľudí, ktorých jeho prípad zaujal. „Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí prispeli k pátraniu. Mal som strach, že si ľudia v tých e-mailoch budú zo mňa robiť blázna, ale všetky boli povzbudzujúce,“ citoval dotknutého denník Verdens Gang.

Posledné mesiace opísal údajný Čech ako „peklo“. NRK uviedla, že muž zásadne zmenil svoj ​​vzhľad a teraz sa len málo podobá na človeka na fotografii uverejnenej v médiách. Okrem iného vraj schudol a zmenil účes. Svoju existujúcu podobu publikovať vraj nechce, pretože sa bojí útočníkov, ktorí ho napadli.

Muž už skôr povedal, že bol okradnutý, pod vplyvom drog, zrejme dlhšiu dobu zviazaný a tiež sa pravdepodobne stal terčom sexuálneho útoku. „Tí, čo to urobili, sú stále na slobode. Do utorka nevedeli, že som prežil, ale teraz to vedia. Vedia, že som v Osle. Nechcem vystavoval svoj ​​život nebezpečenstvu, aby mohli dokončiť to, čo začali,“ dodal. Nórska polícia vyšetruje, či sa stal obeťou trestného činu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #Oslo