Úrady mohli zachytiť správu o chystanom bostonskom atentáte

Americké úrady vrátane tajných služieb v roku 2011 pre nedostatky v komunikácii nevenovali náležitú pozornosť informáciám, ktoré mohli upozorniť na chystaný teroristický útok na bostonský maratón. Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo správy inšpektorov, ktorí dozerajú na činnosť amerických spravodajských služieb.

11.04.2014 07:35 , aktualizované: 07:50
Bostonský maratón, terorizmus Foto: ,
Teroristický útok v Bostone si vyžiadal troch mŕtvych a 264 zranených.
debata

Americké rozviedky údajne bez náležitej pozornosti prehliadli informácie, ktoré mali upozorniť na jedného zo strojcov atentátu Tamerlana Carnajeva.

Šumy v komunikácii nastali medzi jednotlivými americkými rozviedkami rovnako ako medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Ruská tajná služba v roku 2011 varovala americké služby, že Tamerlan Carnajev by mohol predstavovať nebezpečenstvo, ale nedostatok ďalších informácií viedol k tomu, že americké úrady riziku nevenovali dostatočnú pozornosť, tvrdí správa zverejnená vo štvrtok.

Správa uvádza, že americké úrady neskôr prípad uzavreli, pretože Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) nenašiel spojivo medzi Carnajevom a terorizmom. Po obdržaní informácie z Ruska, že Tamerlan Carnajev je prívržencom radikálneho islamu, FBI poslala dva listy ruským spravodajcom so žiadosťou o ďalšie informácie.

Podľa správy však neboli nájdené žiadne dokumenty alebo iné informácie o tom, že by ruská spravodajská služba pred atentátom na ktorýkoľvek z listov odpovedala.

Nedbalý agent FBI

Správa inšpektorov takisto zistila, že agent FBI, poverený vyhodnotením hrozby, ktorú predstavuje Carnajev, nekontaktoval miestne úrady v Bostone, nenavštívil miestnu mešitu, ani nehovoril so ženou alebo priateľmi podozrivého.

Pri útoku v cieli bostonského maratónu 15. apríla 2013 vybuchli dve nálože v tlakových hrncoch, ktoré zabili troch ľudí a 264 ďalších zranili. Bomby podľa žaloby vyrobili útočníci pomocou textov Al-Kájdy na internete. Štvrtou obeťou je policajt, ktorého údajne bratia zastrelili na úteku.

Štvrtkovú správu, ktorá bola prezentovaná Kongresu, vypracovali inšpektori Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a ministerstva spravodlivosti.

Správa odporúča FBI, aby vypracovala procedúru pre zdieľanie informácií o potenciálnych hrozbách s miestnymi a regionálnymi policajnými a bezpečnostnými zložkami.

Podobné odporúčanie vzišlo na základe skúseností z bostonského atentátu už z marcovej správy bezpečnostného výboru Snemovne reprezentantov. Podľa nej „väčšie zdieľanie informácií mohlo zmeniť beh udalostí“.

Dvadsaťšesťročný Tamerlan pri prestrelke s americkou políciou po atentáte zahynul, zatiaľ čo jeho mladší brat Džochar bol zatknutý a teraz mu hrozí trest smrti. Bratia pochádzajú z Čečenska na kaukazskom juhu Ruska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bostonský maratón #teroristický útok #Carnajev