Pátranie po malajzijskom lietadle zatiaľ neprinieslo prelom

Tímy pátrajúce v Indickom oceáne po viac ako mesiac nezvestnom boeingu Malaysia Airlines zachytili už piatykrát po sebe signál, ktorý by mohol vychádzať z takzvaných čiernych skriniek, hlavný koordinátor pátrania však v piatok poprel, že by nastal v ich hľadaní zásadnejší prelom.

11.04.2014 09:45
Austrália, malajzijské lietadlo, pátranie,... Foto: ,
Austrálsky vojak letestva Daniel Colbert (vpravo) spúšťa na more Joela Younga. Pátranie po stratenom boeingu v Indickom oceáne pokračuje.
debata (1)

Podľa vyhlásenia austrálskeho maršala vo výslužbe Angusa Houstona je nepravdepodobné, že naposledy zachytené akustické vlny nejako súvisia s hľadanými záznamníkmi, ktoré by v prípade vyzdvihnutia z morského dna mohli objasniť zmiznutie lietadla so stovkami ľudí na palube.

Austrálsky premiér Tony Abbott napriek tomu v piatok vyjadril presvedčenie, že poloha čiernych skriniek je známa s presnosťou „niekoľkých kilometrov“. Pátranie pomocou ponorného snímača sa totiž sústreďuje na pomerne malú časť oceánu ležiacu vyše 2 000 kilometrov severozápadne od Austrálie, odkiaľ vychádzali všetky doposiaľ zachytené signály.

Pátranie po zmiznutom malajzijskom lietadle... Foto: SITA/AP, LSIS James Whittle
Austrália, malajzijské lietadlo, pátranie, Indický oceán, boeing Pátranie po zmiznutom malajzijskom lietadle neutícha ani po mesiaci. Austrálsky námorník Adrew Leeson hliadkuje.

Austrálske úrady v pondelok potvrdili prípravy na vyslanie robotickej ponorky, ktorej úlohou bude preskúmať morské dno v oblasti, kde sa boeing malajzijskej spoločnosti s najväčšou pravdepodobnosťou zrútil.

Koordinátor pátracej akcie označil šance na objavenie trosiek stroja na hladine oceánu za mizivé z dôvodu silných prúdov a cyklónu, ktorý sa oblasťou minulý týždeň prehnal.

Malajzijský boeing s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že stroj sa nad Juhočínskym morom otočil a zamieril nad Indický oceán, kde sa teraz pokúšajú nájsť jeho zvyšky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Indický oceán #malajzijské lietadlo #čierna skrinka