Pápež: Páchatelia sexuálneho zneužívania neujdú pred trestom

Pápež František sa v piatok ospravedlnil za prípady sexuálneho zneužívania detí kňazmi a deklaroval, že páchatelia neujdú trestu.

11.04.2014 14:37
pápež František Foto:
Pápež František.
debata (1)

„Cítim, že musím prevziať zodpovednosť a žiadam o odpustenie,“ citovala hlavu katolíckej cirkvi agentúra ANSA.

Podľa BBC ide o pápežovo doteraz najotvorenejšie vyjadrenie k téme, ktorú cirkev rozdeľuje už niekoľko rokov. „Cítim sa viazaný vziať na seba osobnú zodpovednosť za všetko zlo, ktoré páchal značný počet kňazov a osobne chcem požiadať o odpustenie za ujmu, ktorú spôsobili sexuálnym zneužívaním detí,“ vyhlásil pápež citovaný Rádiom Vatikán členom medzinárodnej katolíckej neziskovej organizácie BICE na piatkovej audiencii.

Podľa Františka si je Cirkev tohto problému dobre vedomá a neustúpi vo svojej snahe potrestať všetkých vinníkov. Minulý mesiac pápež cirkev obhajoval po tom, čo Výbor OSN pre práva dieťaťa (CRC) vo svojej správe ostro kritizoval vedenie katolíckej cirkvi za to, ako sa k prípadom pohlavného zneužívania detí duchovnými postavil. Pápež pritom poukazoval na to, že cirkev je kvôli tomu neustále napádaná, hoci sa snaží s problémom poctivo vyrovnať.

„Štatistiky násilia spáchaného na deťoch sú šokujúce, ale tiež jasne ukazujú, že prevažná väčšina týchto prípadov sa stáva v rodinách alebo v blízkom okolí,“ povedal František v marci v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera. „Katolícka cirkev je možno jedinou verejnou inštitúciou, ktorá pristúpila na transparentnosť a zodpovednosť. Nikto iný to neurobil. A predsa je napádaná iba cirkev,“ vyhlásil vtedy.

Vatikán v januári uviedol, že predchádzajúci pápež Benedikt XVI. v rokoch 2011 a 2012 zbavil kvôli sexuálnemu zneužívaniu výkonu kňazskej funkcie 400 kňazov. František vlani oznámil vznik novej medzinárodnej komisie na ochranu detí v cirkevných inštitúciách.

Na začiatku tisícročia sa v Írsku, v Spojených štátoch a ďalších krajinách začalo hovoriť o prípadoch tisícov detí, ktoré sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými v 60., 70. a 80 rokoch. Vysokí preláti súčasne začali čeliť obvineniam, že chránili vinníkov prekladaním do iných farností, aby uchránili povesť cirkvi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #cirkev #sexuálne zneužívanie detí