Berlusconi chce stihnúť svoj trest aj kampaň pred eurovoľbami

Taliansky expremiér Silvio Berlusconi, ktorý čaká na rozhodnutie súdu ohľadom podoby trestu za daňové úniky, sa chce za svoju stranu Forza Italia! zúčastniť predvolebnej kampane pred májovými európskymi voľbami. Sudcu už kvôli tomu požiadal o povolenie, informovala dnes agentúra ANSA.

11.04.2014 15:00
Silvio Berlusconi, Taliansko, Forza Italia Foto: ,
Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi.
debata

Berlusconi vo štvrtok požiadal súd, aby si smel svoj ​​ročný trest odslúžiť verejne prospešnými prácami v ústave pre postihnutých seniorov. Prokuratúra s návrhom súhlasí, súd by mal vyniesť verdikt začiatkom budúceho týždňa.

Politik sa chce angažovať v predvolebnej kampani, a to napriek tomu, že sám kandidovať nesmie. Súd mu už skôr v súvislosti s odsúdením za daňové úniky na dva roky zakázal vykonávať verejné funkcie.

Berlusconiho strana Forza Italia! má kvôli neistej budúcnosti svojho 77-ročného lídra vo voľbách do Európskeho parlamentu veľmi neradostné vyhliadky. Zatiaľ čo pri svojom debute v roku 1994 za ňu vo voľbách do EP hlasovalo 42 percent ľudí, teraz je so 16 percentami predpokladaných hlasov v prieskumoch až tretí za vládnou Demokratickou stranou a populistickým Hnutím piatich hviezd.

Pokiaľ bude musieť mediálny magnát na výkon svojho ​​trestu nastúpiť ešte pred voľbami, môže to podľa talianskych médií volebný výsledok ešte zhoršiť.

Jeden z prokurátorov milánskeho súdu, kde sa o treste pre Berlusconiho rozhoduje, navyše pohrozil, že politik môže skončiť v domácom väzení, ak bude urážať justíciu. Berlusconi v nedávnom novinovom článku totiž hovoril o „justičnej mafii“, ktorá je vraj proti nemu zaujatá.

debata chyba
Viac na túto tému: #silvio berlusconi #eurovoľby