Pobrežie Austrálie zasiahol silný cyklón, hlásia škody, sťahujú ľudí

Mohutný cyklón Ita sprevádzaný prudkými lejakmi a víchrom dosahujúcim rýchlosť až 230 kilometrov za hodinu v piatok udrel na severovýchodné pobrežie Austrálie. Živel si vyžiadal evakuáciu stoviek obyvateľov a turistov.

11.04.2014 15:30
Austrália, cyklón Ita Foto: ,
Cyklón Ita na satelitnej snímke.
debata

Objavujú sa prvé správy o popadaných stromoch, stĺpoch elektrického vedenia a škodách na domoch, informovala na svojich internetových stránkach austrálska televízia ABC.

Cyklón vstúpil na pevninu v oblasti mysu Flattery v štáte Queensland okolo 21:00 miestneho času. Podľa meteorológov búrka mierne zoslabla, napriek tomu však dosahuje na austrálskej škále štvrtý z piatich možných stupňov.

Úrady štátu Queensland vyzvali kvôli najsilnejšiemu cyklónu v regióne za posledné tri roky na evakuáciu obyvateľov pobrežných oblastí, na ktoré budú podľa predpokladov narážať dvojmetrové vlny. Obyvatelia, ktorí odmietnu evakuáciu do provizórnych prístreškov či do vyšších polôh, by sa mali podľa polície aspoň schovať v kúpeľniach svojich domov, kým sa búrka nepreženie.

„Ide o extrémnu udalosť, ktorá si môže vyžiadať ľudské životy,“ vyhlásil queenslandský minister pre riešenie mimoriadnych udalostí Jack Dempsey. Vplyvmi cyklónu sú zasiahnuté aj turistické letoviská ako Cairns a Port Douglas s vyhľadávanými plážami. Letisko v meste Cairns zrušilo v piatok všetky lety, napísala agentúra DPA.

Úrady tiež varovali, že niektoré obce sa musia pripraviť na to, že cyklón spôsobí prerušenie dodávok elektriny až na jeden mesiac. Ľudia tiež vraj musia počítať s tým, že budovy postavené pred rokom 1985 nemusia vyčíňaniu cyklónu odolať.

Cyklón Ita si už predtým vyžiadal 23 obetí na Šalamúnových ostrovoch. Veľké straty predpokladajú podľa agentúry Reuters austrálski pestovatelia cukrovej trstiny, ktorí vraj môžu prísť až o sedem miliónov ton tejto plodiny, ktoré sa v Austrálii pestuje takmer výhradne v Queenslande. Austrália je tretím najväčším vývozcom surového cukru na svete.

V roku 2011 silný cyklón Yasi napáchal v Queenslande mnohomiliónové škody na banánových a cukrových plantážach.

Cyklón Ita dorazil k austrálskemu pobrežiu cez Veľký bariérový útes. Ten za posledných 27 rokov prišiel o polovicu koralov, pričom takmer z polovice sú za tieto škody zodpovedné práve búrky, uviedla austrálska vláda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #cyklón #evakuácia