Škótsky premiér vyzýval voličov, aby prerušili puto s Anglickom

Škótski voliči by pri referende o škótskej samostatnosti mali odhliadnuť od straníckej politiky a prerušiť dlhoročné puto s Anglickom.

12.04.2014 21:06
Cameron, Salmond Foto:
Britský premiér David Cameron (vpravo) na archívnej fotografii s prvým ministrom Škótska Davidom Salmondom.
debata (11)

Vyhlásil to podľa agentúry Reuters škótsky prvý minister Alex Salmond. Referendum o škótskej samostatnosti sa uskutoční zhruba za päť mesiacov.

Salmond hovoril na konferencii svojej separatistickej Škótskej národnej strany (SNP), tá bola poslednou pred septembrovým referendom. Salmond, ktorý sa snaží presvedčiť doteraz nerozhodnutých voličov, vyhlásil, že hlasovanie v referende nebude hlasom pre jeho stranu alebo pre neho samotného, ale spôsobom, ako Škótsku vložiť budúcnosť do vlastných rúk.

Salmondova Škótska národná strana od volieb v roku 2011 ovláda autonómny škótsky parlament, v ktorom má 65 kresiel oproti 38 mandátom labouristov a 15 kreslám, ktoré majú konzervatívci.

Referendum o osamostatnení Škótska sa bude konať 18. septembra. Ak sa obyvatelia rozhodnú pre nezávislosť, päť miliónov ľudí po 307 rokoch opustí zväzok, ktorým tvorili s Anglickom jeden štát. Hlavné britské strany spoločne sa usilujú o zachovanie teraz zhruba šesťdesiatmili­ónovej Británie.

Podľa posledných prieskumov zostáva nerozhodnutých zhruba 15 percent voličov. Za samostatné Škótsko je 40 percent Škótov a za zotrvanie v Spojenom kráľovstve 45 percent, ukázal podľa agentúry AFP jeden z doteraz najoptimistic­kejších prieskumov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #Alex Salmond