Hollandova popularita je na dne, najobľúbenejší je jeho premiér

Popularita francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda sa po dvoch rokoch od jeho zvolenia do funkcie prepadla pod úroveň 20 percent. Vyplýva z výsledkov aprílového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v sobotu.

13.04.2014 18:10
Hollande Foto: ,
François Hollande.
debata (6)

Tie zároveň odhalili, že nového premiéra Manuela Vallsa podporuje takmer 60 percent opýtaných. Ide tak o najväčší nepomer medzi popularitou predsedu vlády a prezidenta, ktorého právomoci sú oveľa väčšie ako tie premiérove.

Podpora Hollanda je iba 18-percentná, kým v prípade Vallsa, doterajšieho ministra vnútra, je to 58 percent. Naposledy bol podobne priepastný rozdiel medzi prezidentom Nicolasom Sarkozym a premiérom Francoisom Fillonom za minulej, stredopravej administratívy.

Dôvodom nespokojnosti obyvateľov druhej najväčšej krajiny EÚ je vysoká nezamestnanosť a narastajúci štátny dlh, na ktorý vláda reaguje nepopulárnymi úspornými opatrenia. Nový premiér krátko po tohtotýždňovom vyjadrení dôvery jeho novej vláde parlamentom avizoval zmeny v daňovom zaťažení a spôsobe šetrenie verejnými zdrojmi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Manuel Valls