Rusko pri Čiernom mori provokuje, hovorí Bulharsko i USA

Ruské letectvo sa v oblasti Čierneho mora dopúšťa neustálych provokácií. V rozhovore pre bulharský denník 24 časa to uviedol bulharský minister obrany Angel Najdenov. Ruské lietadlá podľa neho prelietavajú v blízkosti vzdušného priestoru NATO a pri každom narušení priestoru musia vzlietnuť bulharské stíhačky.

14.04.2014 16:35 , aktualizované: 21:56
debata (88)

Najdenov vyhlásil, že k narušeniu bulharského vzdušného priestoru zatiaľ nedošlo. Bulharské lietadlá sú ale v pohotovosti aj v prípade, že sa cudzie stroje čo len priblížia.

Dôvod preletov ruských lietadiel je vraj jasný. „Azda si nemyslíte, že im ide len o nevinné prelety oblohou alebo že sa chcú predviesť pred turistami, ktorí sa pohybujú po mori,“ uviedol minister.

Ministerstvo obrany situáciu pozorne monitoruje. V prípade, že sa bude cítiť ohrozené, môže požiadať o pomoc NATO, dodal Najdenov.

Na podozrivo časté ruskej prelety pri bulharských hraniciach upozornil pred pár dňami už bulharský prezident Rosen Plevneliev. Uviedol vtedy, že za posledných 20 rokov bulharské stíhačky vzlietali pre narušenie vzdušného priestoru dva až trikrát ročne. Teraz je to dvakrát až trikrát týždenne.

Ruský veľvyslanec v Bulharsku Jurij Isakov odmietol, že by Moskva mala na svedomí akékoľvek vzdušné provokácie. Oveľa väčšie obavy podľa neho vzbudzuje americká prítomnosť v Čiernom mori. Spojené štáty do oblasti poslali raketový krížnik Donald Cook, na ktorého palube sú diaľkovo riadené balistické strely, a raketový torpédoborec Truxtun. Vyslanie plavidiel je reakciou na ruskú anexiu Krymu a napätie na východnej Ukrajine.

Pentagon kritizuje ruské prelety nad americkou loďou

Americké ministerstvo obrany v pondelok kritizovalo prelety ruského vojenského lietadla okolo americkej vojenskej lode, hliadkujúcej cez víkend v západnej časti Čierneho mora. USA ich nazvalo „provokatívne“ a „neprofesionálne“. Stalo sa tak v čase rastúceho napätia medzi oboma veľmocami kvôli situácii na Ukrajine.

„Tieto ruské akcie nezodpovedajú ich (ruským) predpisom a predchádzajúcim dohodám o profesionálnej súčinnosti medzi našimi vojakmi,“ povedal hovorca amerického ministerstva obrany Steve Warren.

Ruské lietadlo Su-24, v kóde NATO Fencer, podľa plukovníka Warrena dvanásťkrát preletelo v nízkej výške v blízkosti amerického torpédoborca ​​Donald Cook, ktorý je v Čiernom mori od 10. apríla. Hovorca pripustil, že ruské lietadlo vyzeralo, že nie je ozbrojené.

Torpédoborec plával v medzinárodných vodách. Teraz je v rumunskom prístave.

Su-24 bol vyvinutý ako útočné lietadlo, sovietsky náprotivok amerického bombardéra F-111. Existuje aj vo variante pre námorný prieskum.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Bulharsko #stíhačky #vojsko #Čierne more