Podľa ukrajinskej tajnej služby na Ukrajine operuje ruská GRU

Ukrajinská tajná služba SBU zverejnila v pondelok na internete záznamy telefonických rozhovorov údajných príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU. Odposluchy podľa SBU predstavujú dôkaz, že Rusi nielenže koordinujú akcie separatistov na východe Ukrajiny, ale tiež sa priamo zapojili do víkendových bojov s ukrajinskými jednotkami o Slaviansk.

14.04.2014 22:40
Ukraina, Kyjev, Námestie nezávislosti Foto: ,
Demonštrácie na Ukrajine
debata (31)

„Cieľom týchto diverzných skupín je terorizovať miestne obyvateľstvo, zrušiť (plánované) rokovania medzi Ukrajinou, USA, EÚ a Ruskom a zlikvidovať ukrajinských strážcov poriadku.“

Na záznamoch počuť rozhovory údajných príslušníkov GRU o dodávkach munície a zbraní, presune posíl aj úspešnom boji s Ukrajincami, ktorí sa dostali do nastraženej pasce pri vstupe do Slavianska. Dohovárajú sa aj na rozhovore pre ruskú televíziu, v ktorej má o požiadavkách separatistov hovoriť muž s ukrajinským prízvukom.

Moskva stále popiera, že by zasahovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepredložil jediný dôkaz pre obvinenia, že za varom na ruskojazyčnom východe Ukrajiny stoja ruskí agenti či vojaci.

Podľa dostupných informácií ozbrojení separatisti okupujú úradné budovy v najmenej jedenástich východoukrajinských mestách.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #agenti #Ukrajina #kríza na Ukrajine