Ukrajinská armáda je pripravená na akciu aj bez vyhlásenia vojny

Ministerstvo obrany Ukrajiny v noci z pondelka na utorok vydalo vyhlásenie, že ukrajinská armáda je v plnej bojovej pohotovosti a je pripravená plniť úlohy, ktoré jej dala Rada národnej bezpečnosti a obrany. Ukrajinská agentúra Unian cituje úradujúceho ministra obramy Michaila Kovaľa, podľa ktorého ozbrojené sily môžu začať akcie bez vyhlásenia vojnového stavu v rámci antiteroristickej operácie.

15.04.2014 07:15
Slaviansk, Ukrajina Foto: ,
Proruskí ozbrojenci strážia budovu miestnej samosprávy v meste Slaviansk.
debata (39)

Dočasný prezident Ukrajiny Oleksandr Turčynov podpísal výnos O neodkladných opatreniach na odstránenie teroristickej hrozby a zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny už v nedeľu 13. apríla. Súčasne navrhol generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi spoločnú antiteroristickú operáciu s mierovými silami OSN na Ukrajine.

Situáciou na Ukrajine sa bude dnes, v utorok 15. apríla zaoberať Bezpečnostná rada OSN, ktorá si vypočuje aj správu o situácii ľudských práv na Ukrajine.

Obama a Putin spolu telefonovali o Ukrajine

Americký prezident Barack Obama v telefonickom rozhovore se svojím ruským proťajškom Vladimirom Putinom vyzval Moskvu, aby využila svoj vplyv a donútila proruských ozbrojencov opustiť obsadené vládne budovy na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters to oznámil Biely dom. Šéf Kremľa však odmietol tvrdenie, že Rusko zasahuje do ukrajinských záležitostí, a vyzval Spojené štáty, aby odradil ukrajinskú vládu od použitia sily proti účastníkom nepokojov na východe krajiny, kde sa značná časť obyvateľstva hlási k ruskej národnosti.

Podľa vyhlásenia Kremľa tiež ruský líder odmietol tvrdenia o zapojení ruských agentov do diania na východe Ukrajiny, čo označil za „špekulácie založené na nedôveryhodných informáciách“.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney predtým uviedol, že Washington má „nezvratné dôkazy“ o podpore separatistov zo strany Ruska, ktorých konanie prirovnal k situácii pred marcovým odtrhnutím sa Krymu od Ukrajiny a jeho pripojením k Rusku.

V rozpore s doterajšími zvyklosťami zároveň priznal, že Kyjev cez víkend navštívil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan, ktorý podľa zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča stojí za rozhodnutím nasadiť proti vzbúrencom armádu. Putin v pondelňajšom telefonáte naliehal na Obamu, aby využil vplyv USA na Ukrajine a zabránil krviprelievaniu, informoval Kremeľ.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dal separatistom okupujúcim štátne budovy na východe ultimátum, na základe ktorého sa mali do pondelka vzdať a vyhnúť sa postihu alebo čeliť „rozsiahlej protiteroristickej operácii“.

Demonštrácie za odtrhnutie od Ukrajiny a pripojenie sa k Rusku otriasajú východom krajiny už od marca, pričom podľa vlády v Kyjeve ich aktéri plnia príkazy Kremľa.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine