Predčasne ukončili akciu ponorky pátrajúcej po stratenom lietadle

Prvú pátraciu operáciu robotickej ponorky, ktorú záchranári používajú na hľadanie viac ako mesiac nezvestného malajzijského lietadla, museli predčasne ukončiť. Automatické podmorské plavidlo Bluefin-21, ktoré sa na dne Indického oceánu pokúša lokalizovať čierne skrinky lietadla, prekročilo limit operačnej hĺbky 4 500 metrov. Následne sa spustil bezpečnostný mechanizmus, ktorý naviedol ponorku späť na hladinu, uviedla agentúra DPA.

15.04.2014 07:30
ponorka, Malajzijské lietadlo, pátranie,... Foto: ,
Ponorka, ktorá pátra po stratenom malajzijskom lietadle v Indickom oceáne.
debata

Zatiaľ nie je jasné, či Bluefin-21 našiel stopy po lete MH370, ktorý sa s 239 ľuďmi na palube stratil 8. marca cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Analýzu záznamu zatiaľ nedokončili.

Ak to podľa BBC počasie dovolí, ďalšia misia ponorky sa začne do niekoľkých hodín.

Automatická ponorka ukončila misiu už po šiestich hodinách, hoci pod vodou mala stráviť 20 hodín, štyri hodiny potom boli vyhradené na sťahovanie získaných dát.

Zo spomínaných dvadsiatich hodín mal samotný prieskum dna trvať 16 hodín, dve hodiny boli určené pre zostup robotického stroja do hlbín a dve hodiny malo trvať aj vynorenie.

Žltá ponorka v tvare torpéda dlhá necelých päť metrov má preveriť oblasti morského dna v miestach, odkiaľ pochádzajú predpokladané signály z čiernych skriniek. Ponorka bez posádky dokáže vytvoriť zvukovú mapu oblasti a odhaliť prípadné trosky lietadla.

Lietadlo podľa vyšetrovateľov z neznámych dôvodov zmenilo kurz, stočilo sa na juh a zrútilo sa do Indického oceánu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #ponorka #Indický oceán #malajzijské lietadlo