Ukrajina začala protiteroristickú operáciu

Ukrajinská armáda podľa úradujúceho prezidenta Oleksandra Turčynova opäť získala kontrolu nad letiskom v Kramatorsku, odkiaľ vyhnala proruských separatistov. Mesto však zostáva v ich rukách.

15.04.2014 10:10 , aktualizované: 18:47
Ukrajina, tanky, vojaci, Izyum Foto: ,
Ukrajinské sily pri meste Izyum na východe krajiny.
debata (347)

„Naše špeciálne sily oslobodili kramatorské letisko od teroristov,“ uviedol Turčynov pred poslancami parlamentu. "Som presvedčený, že čoskoro žiadni teroristi v Doneckej oblasti nebudú, ale ocitnú sa na lavici obžalovaných,"do­dal.

„Skutočne nás vytlačili z letiska, ale mesto zostáva pod našou kontrolou. Nikoho sem nepustíme,“ povedal agentúre Interfax nemenovaný hovorca miestnej milície. Tá vraj v prestrelke zaznamenala jedného zraneného. Správy o ďalších ranených a údajne tiež padlých sa doteraz nepodarilo overiť.

V samotnom Kramatorsku podľa spravodajcu rozhlasovej stanice Echo Moskvy panuje pokoj, ukrajinskí vojaci sa zatiaľ do mesta preniknúť nepokúsili. Podľa televízie Espreso na letisko zaútočili proruskí separatisti, ktorí začali paľbu na pristávajúce lietadlo. Iný letún potom ostreľoval pozície útočníkov, na miesto dorazila ťažká vojenská technika a vozidlá záchrannej služby.

Ukrajinské ministerstvo obrany následne potvrdilo začiatok „špeciálnej operácie“ bez ďalších podrobností. Nad letiskom podľa spravodajkyne agentúry Reuters preleteli štyri vojenské vrtuľníky, z ktorých nich dva vysadili vojakov.

Situácia pri barikádach v ukrajinskom Donecku. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Doneck, barikády Situácia pri barikádach v ukrajinskom Donecku.

Napätá situácia v Slaviansku pokračuje

V utorok popoludní sa taktiež vyostrila situácia v stotisícovom Slaviansku, kde radikáli od víkendu okupujú niekoľko správnych budov. Mesto podľa miestnych médií obkľúčili jednotky ukrajinskej armády, separatisti v obave z útoku posilňujú svoje pozície a spevňujú barikády na prístupoch k centru.

„Do Slaviansku práve vošla ukrajinská kolóna s 500 vojakmi a 20 obrnenými transportérmi,“ uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na očitých svedkov. Avšak spravodajca Reuters v Slaviansku žiadne známky prítomnosti ukrajinských vojsk, ani bojov nezaznamenal.

„Vojská sú všade naokolo. Prakticky všade je vidieť obrnenú techniku, tanky, transportéry. Pripravujeme sa,“ odkázal ruským novinárom vodca slavianskych vzbúrencov Vjačeslav Ponomarjov. „Obrancovia mesta“ sa podľa neho obávajú, že armáda zaujme pozície na blízkom vrchu Karačun, odkiaľ bude viesť delostreleckú paľbu na mesto.

Na východe Ukrajiny sa ráno začala protiteroristická operácia, ktorá bude prebiehať „po etapách, zodpovedne a vyvážene“. Na schôdzi ukrajinského parlamentu v Kyjeve to vyhlásil úradujúci prezident Turčynov. Kyjev chce skoncovať so snahami separatistov „roztrhať Ukrajinu na kusy“. Ak separatisti a ruskí agenti „nezložia zbrane, budú zničení“, vyhlásil podľa agentúry AFP veliteľ operácie, generál Vasyl Krutov.

Proruský ozbrojenec pred úradom starostu vo... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, ruský ozbrojenec Proruský ozbrojenec pred úradom starostu vo východoukrajinskom meste Slaviansk.

Ministerstvo obrany Ukrajiny už v noci z pondelka na utorok vydalo vyhlásenie, že ukrajinská armáda je v plnej bojovej pohotovosti. USA tvrdia, že majú dôkazy o podpore sepraratistov zo strany Ruska a NATO Moskvu žiada, aby sa od týchto skupín dištancovalo. OSN vidí ako najväčší problém Ukrajiny obrovskú korupciu.

V Kramatorsu obsadili proruskí vzbúrenci radnicu a niekoľko ďalších administratívnych objektov. Podľa očitých svedkov ale dopoludnia pod tlakom blížiacich sa ukrajinských jednotiek vzbúrenci sami vypratali sídlo kramatorskej polície, ktoré obsadili v sobotu. Objekt je údajne znovu pod kontrolou policajtov.

Starostka Slavianska Neľa Štepová novinárom oznámila, že v meste sa pohybujú „ruskí diverzanti“, ktorí do Doneckej oblasti dorazili z okupovaného Krymu. Ich jednotka údajne obsadila časť radnice a držia rukojemníkov. Ide vraj o mužov v maskovacích uniformách bez označenia. „Ani sa netaja tým, že prišli z Krymu a z Ruska,“ povedala denníku Ukrajinská pravda.

Na odeských plážach sa počas dňa prvýkrát od konca druhej svetovej vojny objavili protitankové zátarasy. Odeská správa ministerstva vnútra zároveň oznámila, že prijíma dobrovoľníkov do radov špeciálnych policajných oddielov. Podľa ministerstva vnútra majú posilnené patroly strážiť pokoj aj v uliciach Mykolajiva, Chersona a Charkova.

V Donecku utorokové vyjednávania s radikálmi okupujúcimi sídlo gubernátora nepriniesli žiadne výsledky. Vzbúrenci trvajú na referende o budúcom správnom usporiadaní, ktoré chcú usporiadať 11. mája, dva týždne pred prezidentskými voľbami. Miestne úrady ale odmietajú požiadavku prijať bez súhlasu z Kyjeva.

Patová situácia je aj v Horlivke a ďalších mestách zasiahnutých akciami separatistov. V meste Černihiv na severovýchode podľa ruského ministerstva zahraničia v noci skupina mladíkov zaútočila na sídlo miestneho ruského konzulátu. Na budovu hádzali kamene a dlažobné kocky a na dvere pripevnili „ohováračské letáky“. Podľa černihivskej tlače sú na nich vulgárne odkazy adresované prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pred privolanou políciou útočníci utiekli. Ruské ministerstvo zahraničia v protestnej nóte odsúdilo „protiruský extrémizmus“ a vyzvalo ukrajinskú políciu na vyšetrenie incidentu a potrestanie vinníkov.

Proruskí ozbrojenci v ukrajinskom Slaviansku. Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Ukraina, vojaci, ozbrojenci, Proruskí ozbrojenci v ukrajinskom Slaviansku.

Zmätočné správy o násilostiach napínajú nervy

Ukrajinské, ale najmä ruské médiá, sú plné poplašných správ o prestrelkách s mŕtvymi a zranenými. Informácie o bojoch však zatiaľ popierajú ako ukrajinskí činitelia, tak vzbúrenci. „Sledujeme situáciu. Z rôznych strán prichádzajú správy o vojenskej technike, vraj sa na nás chystajú, hrajú nám na nervy,“ povedal denníku Ukrajinská pravda šéf povstalcov vo Slaviansku Viačeslav Ponomariov. „My ale nestojíme o krviprelievanie, chceme konať,“ dodal.

Vojsko je v pohotovosti

Podľa ukrajinských vojenských činiteľov sú plány na vykonanie protiteroristickej akcie plne pripravené. Prvoradým cieľom je zabrániť krviprelievaniu. Ochrana hraníc bola posilnená, rozkazy dostala protivzdušná obrana. Pozemné vojská sú v plnej bojovej pohotovosti, uviedol spravodajský web Ostrov.

Ukrajina je podľa Medvedeva na pokraji občianskej vojny

Ruský prezident Dmitrij Medvedev ostro skritizoval postup ukrajinskej armády na východe krajiny a zásahy voči proruským separatistom. „Na Ukrajine sa zase raz prelieva krv,“ uviedol v utorok prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook.

Ukrajina sa podľa neho v súčasnosti nachádza „na pokraji občianskej vojny“. „Akcia viedla k reakcii. Zločin proti štátu viedol k ľudovým protestom v regiónoch. Je to reťaz reakcií na udalosti, politické aj ekonomické,“ dodal bez ďalšieho spresnenia toho, aký bude prípadný ďalší postup Moskvy v tejto veci.

V Kyjeve rokuje parlament

Počas utorka sa demonštruje aj v Kyjeve, kde parlament v napätej atmosfére rokuje o situácii na východe krajiny.

Radikálni prozápadní aktivisti sa pokúsili preniknúť do snemovne, aby Turčynovovi odovzdali svoje požiadavky. Trvajú na okamžitom vyslaní armády do východoujinských regiónov, uzatvorenie hraníc s Ruskom a demisiu ministra vnútra Arsenija Avakova pre nečinnosť. Cez posilnenú parlamentnú ochranku sa ale demonštranti nedostali.

Proruskí demonštranti stoja pred policajným... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Slaviansk, Ukrajina Proruskí demonštranti stoja pred policajným riaditeľstvom v Slaviansku.

Prezidentský favorit Porošenko podporil ukrajinské kroky

Akcie ozbrojených zložiek na východe Ukrajiny v utorok podporil favorit májových prezidentských volieb Petro Porošenko. Vláda by podľa neho mala s obyvateľmi rusky hovoriacich regiónov viesť dialóg, „ulice miest a dedín je však bezodkladne nutné zbaviť teroristov“.

Okupácia administratívnych budov podľa Porošenka nie je zákonnou formou protestu. „Musíme zaviesť poriadok na svojom vlastnom území, nikto iný to za nás neurobí,“ konštatoval ukrajinský politik a podnikateľ v besede s delegáciou britských poslancov.

Ukrajinská kontrarozviedka odhalila ruského diverzanta

Ukrajinská kontrarozviedka SBU v utorok oznámila výsledky analýzy odposluchov, ktoré sa údajne podarilo zachytiť pri komunikácii agentov ruských rozviedok na východe Ukrajiny.

Podľa zistení SBU sa podarilo zistiť totožnosť veliteľa „ruskej diverznej skupiny“, ktorá riadi nepokoje na východe krajiny. Ide vraj o istého Igora Strelkova, dôstojníka špeciálneho oddielu ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Muž, ktorý sa podľa SBU aktívne zúčastnil aj ruskej anexie Krymu, sa na východe krajiny údajne podieľa na násilnostiach, verbuje ukrajinských agentov a vydáva im pokyny na obsadzovanie administratívnych budov. Vedenie SBU podľa televízie Espreso stíha Strelkova za úkladnú vraždu a ohrozovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

Tymošenková chce dať zbrane domobrane

Ukrajinské politické špičky spojené so skorším režimom prezidenta Viktora Janukovyča sa už spamätali z februárového prevratu a pripravujú protiúder. V rozhovore pre vysielanie rozhlasovej stanice Rádio Sloboda to v utorok uviedla líderka ukrajinskej prozápadnej strany Vlasť Julia Tymošenková. „Pripravujú revanš,“ povedala expremiérka, ktorá chystá svoju kandidatúru pre májové prezidentské voľby.

Bývalí spojenci Janukovyča, najmä faktický vodca Strany regiónov Oleksandr Jefremov a prezidentský kandidát Oleh Carov, podľa Tymošenkovej financujú proruských radikálov. „Ak bolo ešte minulý týždeň nemysliteľné hovoriť na pôde snemovne o federalizácii, potom dnes o tom títo ľudia hovoria na plné ústa,“ varovala politička, ktorá propaguje koncept decentralizovanej, ale unitárnej Ukrajiny.

Julia Tymošenková. Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Tymošenková Julia Tymošenková.

Tymošenková je odhodlaná postaviť sa proti aktivizácii proruských politikov. „V najbližších hodinách zorganizujeme brigády územnej domobrany. Všetci, ktorí do nich vstúpia, dostanú zbrane,“ povedala stanici Rádio Sloboda. Čeliť je podľa nej nutné aj informačnej kampani, ktorú proti Ukrajine a jej novej vláde rozpútalo Rusko.

Proti vyzbrojovaniu civilistov sa počas dňa v parlamentnom prejave postavil úradujúci prezident Oleksandr Turčynov, blízky spojenec Tymošenkovej. Rozdávanie zbraní ľuďom by podľa neho Ukrajinu priblížilo k občianskej vojne. Zbrane môžu dostať len policajti, vojaci a príslušníci novovytvorenej národnej gardy. „Ak chce niekto bojovať, prosím, nech sa stane členom týchto ozbrojených zborov,“ povedal Turčynov.

Rusko pozastavilo vydávanie zhabanej krymskej výzbroje Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany pozastavilo vydávanie zhabanej krymskej vojenskej techniky Ukrajine, oznámila to agentúra ITAR – TASS s odvolaním sa na slová námestníka ministra obrany Anatolija Antonova. Dôvodom je vraj obava, že ukrajinské ozbrojené sily nasadia výzbroj pri potláčaniu protestov ruskojazyčného obyvateľstva na východe Ukrajiny.

Pri zdôvodnení svojho kroku sa Moskva odvolala na medzinárodné záväzky, ktoré podľa Antonova vyplývajú z viacerých uzavretých zmlúv. Ide okrem iného o dokumenty OSN a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, tie zakazujú dodávky zbraní do oblastí konfliktov. Práve takou oblasťou je podľa ruského diplomata východ a juh Ukrajiny, kde dochádza ku konfliktom medzi proruskými vzbúrencami a bezpečnostnými zložkami.

Rusko po obsadení Krymu zabavilo všetku ukrajinskú výzbroj, časť lodí potopilo a pozemnú techniku ​​podľa ukrajinských médií v mnohých prípadoch poškodilo. Z rozhodnutia ministra obrany Sergeja Šojgua ruská armáda začala v posledných týždňoch zbrane vracať Kyjevu, do ukrajinských prístavov sa vrátili tri bojové lode, Krym taktiež opustilo takmer 400 kusov ukrajinskej obrnenej techniky a osem vrtuľníkov.

Aké množstvo výzbroje je ešte v držaní krymských okupačných vojsk, nie je z ruských informácií zrejmé. Lodí a lietadiel sa podľa Antonova rozhodnutie netýka, vydávané budú Kyjevu ďalej. Antonov zároveň dôrazne varoval západné štáty pred dodávkami zbraní Ukrajine. Moskva vraj správanie Západu starostlivo sleduje, so znepokojením zaznamenáva správy o možných zbrojných dodávkach.

„Obávame sa, že by západná výzbroj mohla byť použitá voči pokojnému obyvateľstvu a účastníkom protestov, ktoré ovládli juh a východ krajiny,“ povedal Antonov. „Ak sa tak stane, bude jasné, kto je zodpovedný za eskaláciu násilia,“ dodal.

347 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Oleksandr Turčynov