NATO žiada Rusko, aby sa dištancovalo od separatistov na Ukrajine

Moskva by mala prestať destabilizovať situáciu na Ukrajine a dať jasne najavo, že násilné činy proruských separatistov na východe krajiny nepodporuje. V Luxemburgu to pred rokovaním s ministrami zahraničia Európskej únie vyhlásil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

15.04.2014 12:05
Anders Fogh Rasmussen, NATO Foto: ,
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
debata (49)

Fakticky tak odmietol slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom označil informácie o ruskom podiele na dianí na Ukrajine za špekulácie založené na nepresných informáciách.

„Samozrejme, že naše informácie sú spoľahlivé a myslím, že ruské správanie a činy hovoria samé za seba,“ vyhlásil Rasmussen. Zdôraznil, že NATO z princípu nekomentuje spravodajské informácie. Aj z otvorených zdrojov je však podľa neho zjavné, že „ruská ruka“ je do diania na východe krajiny do hĺbky zapojená.

Rasmussen bude ministrov obrany EÚ informovať o krokoch, ktoré NATO v súvislosti s ukrajinskou krízou urobí. Generálny tajomník NATO spomenul posilnenie kolektívnej obrany na mori, vo vzduchu aj na zemi.

Aliancia upravuje svoje obranné plány, posilňuje vojenské cvičenia a zvažuje zmeny v rozmiestnení jednotiek. Je však príliš skoro povedať, kde a ako sa konkrétne obrana posilní.

„Vyzvem na posilnenie spolupráce medzi NATO a Európskou úniou a našimi partnermi,“ povedal Rasmussen a zmienil napríklad možnosť spoločného vojenského cvičenia jednotiek rýchlej reakcie NATO a únijných bojových skupín.

NATO podľa svojho generálneho tajomníka teraz okolo Ukrajiny nediskutuje o vojenských riešeniach. „Myslíme, že správnou cestou je nájdenie politického a diplomatického riešenia,“ zdôraznil. Aliancia sa vraj ale sústredí na posilnenie obrany svojich členov.

Podľa Rasmussena je kľúčové, že o budúcnosti svojej krajiny môžu rozhodnúť len sami Ukrajinci. „Každé riešenie musí naplniť demokratické ambície celého ukrajinského ľudu a rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ povedal Rasmussen.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #NATO #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #kríza na Ukrajine