Najväčším problémom Ukrajiny je podľa OSN obrovská korupcia

Rozsiahla korupcia, nedostatok nezávislosti súdnictva ako aj nespravodlivé voľby boli jednými z hlavných príčin vzniku masových protestov, ktoré sa na Ukrajine odohrávali od novembra do februára a ktoré viedli k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča. Vo svojej správe o ľudských právach na Ukrajine to v utorok konštatovala Organizácia Spojených národov.

15.04.2014 12:40
Ukrajina, ženy, modlitba, ikony, cesta Foto: ,
Ukrajinci sa modlia za mier neďaleko regionálnych administratívnych budov v Sloviansku obsadených proruskými ozbrojencami.
debata (4)

Správa je založená na zisteniach námestníka Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Ivana Šimonoviča. Korupciu označil UNHCR za najväčší problém Ukrajiny, ktorý negatívne ovplyvňuje život celej spoločnosti. Korupcia podľa správy negatívne vplýva na „všetky druhý ľudských práv“ a na dôveru občanov štátne inštitúcie a vedie tiež k beztrestnosti niektorých osôb a tým aj k rozpadu právneho štátu.

Správa uvádza, že počas protestov prišlo o život 121 ľudí, väčšinou demonštrantov. Hovorí, že v spomínanom období zaznamenali viacero prípadov mučenia a zlého zaobchádzania s protestujúcimi.

UNHCR žiada ukrajinské úrady o vyšetrenie všetkých porušení ľudských práv a potrestanie vinníkov. Na Kryme, ktorý sa po referende odtrhol od Ukrajiny, UNHCR zistila prípady obťažovania, väznenia a dokonca týrania aktivistov a novinárov, ktorí nepodporovali pripojenie polostrova k Rusku.

„Vo svetle mnohých útokov na novinárov počas demonštrácií v Kyjeve a pred referendom na Kryme by mali ukrajinské úrady prijať opatrenia na ochranu slobody slova,“ píše sa v správe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #OSN #Ukrajina #kríza na Ukrajine