Pulitzerovu cenu získali denníky odhaľujúce praktiky NSA

Tohtoročnú Pulitzerovu cenu v kategórii Služba verejnosti získali v pondelok denníky The Washington Post a The Guardian, ktoré sa podieľali na odhalení masového sledovania ľudí americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), keď zverejnili články vychádzajúce z tajných dokumentov získaných od jej bývalého spolupracovníka Edwarda Snowdena.

15.04.2014 13:29
NSA, Národná bezpečnostná agentúra, USA Foto: ,
Archívna snímka budovy Národnej bezpečnostnej agentúry.
debata (3)

Kolumbijská univerzita im tak vyjadruje uznanie za vyvolanie debaty v USA na tému rovnováhy medzi súkromím a bezpečnosťou, ktorej výsledkom bolo rozhodnutie prezidenta Baracka Obamu sledovacie programy obmedziť. Denníkom k získaniu prestížneho ocenenia zablahoželal i samotný Snowden žijúci v ruskom exile, pričom tento krok označil za „zadosťučinenie pre každého, kto verí, že verejnosť sa má podieľať na vládnutí“.

Vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom medzinárodnej Nadácie za slobodu tlače tiež uvádza, že novinári, s ktorými spolupracoval, čelili „nezvyčajnému zastrašovaniu“ a inému nátlaku, aby so zverejňovaním informácií prestali.

Snowden v júni 2013 vyvolal rozruch prezradením programov NSA, ktorá podľa zverejnených článkov systematicky sledovala komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí. Americké orgány voči nemu vzniesli obvinenia zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti.

Snowden ukrývajúci sa v Rusku bol jedným z favoritov na zisk minuloročnej Sacharovovej ceny udeľovanej Európskym parlamentom za slobodu myslenia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #edward snowden #Pulitzerova cena