Berlusconi si odpyká trest prácou v domove dôchodcov

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, odsúdený za daňové úniky, si musí uložený jednoročný trest odpykať vykonávaním verejnoprospešných prác, konkrétne v domove dôchodcov.

15.04.2014 14:15
Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi.
debata (6)

Rozhodol o tom podľa agentúry ANSA milánsky súd. Alternatívny trest namiesto domáceho väzenia žiadal sám politík. Sedemdesiatse­demročný Berlusconi bol vlani právoplatne odsúdený za daňové podvody vo svojom mediálnom kolose Mediaset. Trest mu v rámci amnestie zmiernili z pôvodných štyroch rokov na rok. Berlusconi okrem toho nesmie dva roky zastávať verejné funkcie. Taliansky Senát ho preto vlani v novembri vylúčil zo svojich radov.

Vzhľadom na svoj vek Berlusconi nemusel nastúpiť do väzenia, a tak ostávali dve možné formy trestu – domáce väzenie, alebo verejnoprospešné práce. Právnici expremiéra a mediálneho magnáta vo štvrtok minulý týždeň vzniesli požiadavku, aby bol ich mandantovi povolený alternatívny trest. Ten potom podporili aj prokuratúry a teraz tiež súd.

Politikovi zároveň určil nové pôsobisko. Podľa internetových stránok denníka Corriere della Sera ním bude domov dôchodcov na milánskom predmestí Cesano Boscone, tam musí nový pomocník dochádzať aspoň raz týždenne na štyri hodiny.

Podľa talianskych médií odsúdený a jeho právnici navrhovali sociálne zariadenie pre postihnutých v blízkosti Berlusconiho vily Arcore pri Miláne. Výhodou alternatívneho trestu je okrem menšieho obmedzenia osobnej slobody aj možnosť stretávať sa s väčším počtom ľudí. V domácom väzení by mohol líder pravicovej opozície počas jedného roka hovoriť len s rodinnými príslušníkmi a právnikmi.

Politik sa pritom chce podieľať na kampani pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Podľa agentúry Reuters nie je z rozsudku jasné, či sa bude môcť do kampane skutočne zapojiť.

Súd v utorok ale tiež rozhodol, že Berlusconi môže opustiť svoj ​​domovský severotaliansky región Lombardia pri cestách do Ríma len na mimoriadne povolenie justičných orgánov, a to len od utorka do štvrtka.

Berlusconi je naďalej súdne stíhaný v mnohých kauzách, ale vo väčšine z nich ešte nevyniesli právoplatné rozhodnutie. Mediálne najznámejší prípad stíhania kvôli zneužitiu právomoci verejného činiteľa a sexu s neplnoletým marockým dievčaťom Ruby. V ňom ho neprávoplatne odsúdili na sedem rokov väzenia. Odvolacie konanie sa začína 20. júna v Miláne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi