Pri pobreží Južnej Kórey sa potopil trajekt, 300 ľudí je nezvestných

Viac ako 300 ľudí je nezvestných po potopení juhokórejského trajektu pri brehoch Kórejského polostrova. Podľa čerstvých informácií, ktoré poskytla juhokórejská pobrežná stráž, sa podarilo zachrániť 164 osôb, ale viac ako 300 ľudí je nezvestných. Najmenej dvaja ľudia prišli o život a 14 osôb utrpelo zranenia.

16.04.2014 07:40 , aktualizované: 09:37
Južná Kórea, trajekt Foto: ,
Juhokórejskí záchranári pomáhajú cestujúcim z trajektu.
debata

Juhokórejské plavidlo so 477 ľuďmi na palube vyslalo v stredu skoro ráno neďaleko juhozápadného pobrežia krajiny tiesňový signál pobrežnej hliadke, pretože sa začalo nakláňať.

Teraz je pod vodou 95 percent plavidla , na ktorom bolo 325 stredoškolákov, ktorí boli na školskom výlete na populárny ostrov Čedžu vzdialený asi 100 kilometrov od Kórejského polostrova.

Do záchrannej akcie sa zapojilo 34 lodí a 18 vrtuľníkov. Juhokórejská prezidentka Potom Kun-hje na miesto povolala aj potápačov. Voda má iba 12 stupňov, v ktorých sa podľa záchranárov organizmus podchladí po 90 minútach.

Trajekt išiel veľmi rýchlo ku dnu. Cestujúci, ktorí neboli medzi prvými zachránenými, boli podľa spravodajského serveru BBC News vyzvaní, aby v záchranných vestách naskákali do mora a čakali na vyslobodenie vo vode.

„Počuli sme hroznú ranu a potom sa loď zastavila. Nakláňa sa, musíme sa niečoho držať, aby sme zostali sedieť,“ opísal televízii YTN nešťastie jeden z pasažierov ešte v čase, keď bol na palube.

Dôvody nehody, ktorá sa odohrala okolo 09:00 miestneho času nie sú zatiaľ známe. Agentúra Reuters napísala, že v oblasti bola v noci hmla, čo viedlo k zrušeniu mnohých spojov na ostrovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Južná Kórea #trajekt