Šéf austrálskej diplomacie bol silnejší ako 16 gladiátorov

Ako Židia ovplyvňujú austrálsku zahraničnú politiku, aby vyhovovala záujmom Izraela? Ktorí americkí politici sú podozriví, že si zaplatili plastickú operáciu? Jasné odpovede, dohady a rečnícke otázky prináša austrálsky exminister zahraničných vecí Bob Carr.

16.04.2014 17:00
Bob Carr Foto: ,
Bob Carr hovorí, že sa nemieni ospravedlniť za bosah svojej knihy. Zdôrazňuje, že chce verejnosti ukázať, ako sa tvorí austrálska zahraničná politika a akým tlakom bol vystavený ako šéf diplomacie. Výťažok z predaja venuje na detskú charitu.
debata (5)

Napísal knihu, aby odkryl, čo znamená byť šéfom diplomacie. „Táto funkcia mi vzala dva roky života,“ povedal pre rozhlasovú stanicu ABC o svojom pôsobení vo vláde, ktoré trvalo 18 mesiacov.

Jeho bývalí politickí kolegovia sa chytajú za hlavu „Ak chcete nájsť príklad narcizmu a nevyspelosti počas vládnutia labouristov, tak je to Bob Carr,“ povedal pre ABC poslanec Anthony Byrne z Labouristickej strany. „Veľa ľudí sa nad knihou smeje, ale nechichocú sa s tebou, Bob. Smejú sa z teba,“ pridal sa Michael Danby z rovnakého politického tábora, odkiaľ pochádza aj Carr.

Hundrajúci pasažier

Exminister, ktorý má 66 rokov, sa chváli, že keď viedol rokovania, bol najlepší šéf, akého poznal. „Počas rušného dňa s mnohými vystúpeniami pred médiami som mal viac energie ako 16 gladiátorov,“ napísal tiež o sebe.

Ťažké srdce má na lietanie. Hoci, pochopiteľne, necestoval v najlacnejšej ekonomickej triede, vyššia sa mu vôbec nepozdávala. Prirovnal ju dokonca k dávnej preprave otrokov. „Jedlo v biznis triede sa nedá jesť. Aerolínie neposkytujú pyžamo, počas zaoceánskeho letu som musel ležať v obleku,“ pokračuje v knižnom hundraní.

Na stravu v lietadlách na dlhých trasách hundral o to viac, že mu narúšala životosprávu. „Musel som si po prílete kúpiť dve jedlá, aby som si doplnil proteíny,“ vysvetlil. Tvrdí, že aj pokrmy na recepciách mu podkopávali stravovacie návyky.

Keď sa mu pošťastilo cestovať v prvej triede, čiže v najlepšej, ani vtedy nebol spokojný: „Nemeckej opere od Richarda Wagnera chýbali na videu anglické titulky,“ ponosoval sa ďalej. Poslal preto sťažnosť leteckej spoločnosti. Dostal od nej list s ospravedlnením, že nemohol čítať preklad.

Z tvárí vplyvných amerických politikov mal dojem, že im pomohli plastickí chirurgovia. „Vyzerá mladšie vrátane zraku, než som predpokladal,“ poznamenal o senátorovi Johnovi McCainovi. „Všimol som si niečo na jeho pleti,“ podotkol o šéfovi diplomacie Johnovi Kerrym. Doterajšie úryvky pôsobia politicky neškodne, lenže Carr zašiel dosť ďaleko. Odhalil zákulisie Labouristickej strany, čo je politikom z jej radov proti srsti, a otvoril tiež dvere do kuchyne austrálskej diplomacie, čím vyvolal ďalšiu kritiku. „Nemienim sa ospravedlniť za obsah knihy. Chcem verejnosti ukázať, ako sa tvorí naša zahraničná politika a akým tlakom som bol vystavený ako šéf diplomacie,“ povedal podľa novín The Australian.

Zverejnil esemesky

Zrejme hlavný rozruch okolo knihy vyvolávajú Carrove tvrdenia, že vláda plnila želania židovských záujmových kruhov spojených s izraelskou politikou. „Naša premiérka Julia Gillardová bola pod výnimočným vplyvom tejto loby,“ upozornil exminister.

Prekážalo mu, že tieto kruhy presadzovali jastrabie krídlo izraelskej politiky namiesto zhovievavejšieho prístupu. „Treba to osvetliť, lebo to dosiahlo veľmi nezdravú úroveň,“ objasnil, prečo píše o tejto téme.

Carr poukázal hlavne na pokyny, ktoré dostával od Gillardovej, aby Austrália blokovala priznanie štatútu Palestínčanov na pôde OSN a podporovala izraelské kroky na okupovaných územiach. Dokonca zverejnil esemesky, ktoré mu posielala premiérka. Publikovanie týchto správ obhajuje slovami, že je to v štátnom záujme, aby bolo vidieť silu vyvíjanú židovskými kruhmi. V knihe tiež poukazuje na štedré finančné dary na volebnú kampaň jedného vplyvného labouristu od židovskej loby, čo mala byť odmena za schvaľovanie izraelských záujmov.

Reakcie na Carra sa nesú v zmysle, že šíri hlúposti a zaznievajú podozrenia z antisemitizmu. Exminister to odmieta. Bráni sa, že mu ide len o to, aby verejnosť spoznala pravdu, pričom zdôrazňuje, že značná časť jeho malej knižnice obsahuje diela o hrôzach holokaustu a že dlhé roky vykonával funkciu šéfa skupiny Labouristických priateľov Izraela.

Pokiaľ ide o samotnú knihu, Carr podčiarkuje, že ňou nejde zarábať peniaze pre seba, takže dôležité veci nevytiahol, aby sa obohatil. Výťažok z predaja totiž venuje nadácii pre deti, ktorej prispieva už dlhý čas.

Carr sa hlboko mýli, zhodujú sa tí, čo s ním nesúhlasia. „Žiadna loby nemá taký vplyv,“ zdôraznil podľa novín The Australian už citovaný poslanec Danby, ktorý je Žid.

Viacerí sa nazdávajú, že Carr si v knihe lieči frustráciu z toho, že mal slabé argumenty, aby presvedčil Gillardovú o svojich názoroch a ako šéfke vlády sa jej musel podriadiť. „Zrejme má problém s každým, kto s ním nesúhlasí,“ napísal v denníku The Age predseda Austrálskeho židovsko-izraelského výboru Mark Leibler. Súčasne mu pripomenul, kde je kameň úrazu – v postoji Palestínčanov, ktorí sa dosiaľ nedokázali zmieriť s existenciou izraelského štátu na Blízkom východe.

Exminister zahraničných vecí Bob Carr

  • Politika ho začala zaujímať už v chlapčenskom veku. Keď mal 15 rokov, vstúpil do meistnej organizácie Labouristickej strany.
  • Po skončení vysokej školy, na ktorej vyštudoval dejiny, pracoval ako novinár. Oženil sa, keď mal 25 rokov. Zosobášil sa po ročnej známosti s malajzijskou študentskou ekonómie. Stala sa z nej úspešná podnikateľka.
  • Ako 36-ročného kandidáta ho zvolili za člena parlamentu v austrálskom štáte Nový Južný Wales, kde kariéru neskôr dotiahol až do funkcie tamojšieho premiéra. Tento úrad zastával v období 1995 – 2005. Šéfom diplomacie bol od marca 2012 do septembra 2013, keď labouristi neuspeli vo voľbách. Následne oznámil, že sa vzdáva kresla senátora a odišiel z politiky. Má 66 rokov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #Austrália #antisemitizmus #Bob Carr #Julia Gillardová