NATO kvôli Ukrajine posilňuje obranu členských krajín

Okamžité posilnenie obrany aliančných krajín ako reakciu na ukrajinskú krízu v stredu v Bruseli oznámil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Sľúbil okrem iného viac lietadiel vo vzduchu, napríklad pri intenzívnejšom hliadkovaní v Pobaltí, a lode v Baltskom mori, východnom Stredomorí aj inde podľa potreby.

16.04.2014 13:50
NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto: ,
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen
debata (38)

„Podnikli sme vojenské kroky, o ktorých si myslíme, že sú v tomto štádiu potrebné na zabezpečenie efektívnej kolektívnej obrany,“ poznamenal Rasmussen. Posilnenie obrany má podľa neho demonštrovať silu aliančnej solidarity. NATO posilní svoju pripravenosť aj výcvik a preverí a aktualizuje svoje obranné plány.

Dohodnuté opatrenia začne aliancia realizovať okamžite. Ďalšie opatrenia majú v prípade potreby nasledovať v najbližších týždňoch a mesiacoch, uviedol Rasmussen. „NATO bude chrániť každého spojenca a brániť sa proti všetkým hrozbám voči našej základnej bezpečnosti,“ zdôraznil. Ochrana aliančných krajín je podľa neho kľúčovou úlohou NATO.

Generálny tajomník pripomenul, že už skôr sa rozhodlo o posilnení aliančnej operácie pri ochrane vzdušného priestoru troch pobaltských členov alebo o hliadkových letoch strojov AWACS nad Poľskom a Rumunskom.

Rasmussen zároveň zopakoval názor aliancie, že jediným riešením ukrajinskej krízy je politický dialóg. Rusko vyzval, aby prestalo destabilizovať Ukrajinu, stiahlo svojich vojakov od jej hraníc a jasne sa dištancovalo od podpory násilných činov „dobre vyzbrojených bojov proruských separatistov“.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #obrana #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #kríza na Ukrajine