Kyjev na Ukrajinu nepustí Rusov vo veku 16-60 rokov

Ukrajinské úrady oznámili ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot, že do krajiny nevpustia ruských mužov vo veku od 16 do 60 rokov.

17.04.2014 17:10 , aktualizované: 18:10
Ukrajina, ľudia, zástava, hymna, Foto: ,
Ukrajinci spievajúci národnú hymnu.
debata (46)

Pricestovať budú môcť len v určitých prípadoch: ak majú na Ukrajine príbuzných, cestujú so svojimi rodinami alebo idú na Ukrajinu na pozvanie určitej firmy či konkrétnej osoby. O výnimkách budú rozhodovať colné orgány po predložení príslušných dokladov.

Zavedenie nových pravidiel vo štvrtok ruské aerolinky oznámili na svojich internetových stránkach.

Kyjev následne spresnil, že opatrenia platia od štvrtka a ich súčasťou budú prísnejšie kontroly na všetkých hraniciach, nielen na letiskách.

Druhou kategóriou cestujúcich, ktorých sa zákaz týka, sú ukrajinskí muži vo veku 16 až 60 rokov, ktorí „sú registrovaní na území autonómnej republiky Krym a v meste Sevastopoľ“. Opäť budú platiť určité výnimky, napríklad, keď budú cestovať na pohreb blízkej osoby, budú mať k dispozícii dokumenty o vážnom ochorení príbuzného či budú inak preverení pohraničnou strážou.

Z Krymu po novom nebudú môcť cestovať ani ukrajinské ženy vo veku 20 až 35 rokov. Možné to opäť bude len v prípade, že prejdú dôkladnou bezpečnostnou kontrolou spojenou s overením ich totožnosti.

Obmedzenia sa netýkajú pilotov ani palubného personálu.

„Obmedzenie sa týka ruských občanov, pretože máme k dispozícii informácie o možných provokáciách na hraniciach a dokonca aj o teroristických útokoch,“ uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Oleh Slobodjan. „Špeciálnu pozornosť venujeme mužom v produktívnom veku, ktorí cestujú sami alebo v skupine,“ dodal.

Ruská odpoveď

Ruské ministerstvo zahraničia žiada od Ukrajincov vysvetlenie svojho kroku a už pohrozilo, že je pripravené zaviesť rovnaké reštrikcie voči ukrajinským občanom.

„Akonáhle získame od Kyjeva relevantné informácie, zvážime možnú odpoveď,“ uviedla ruská diplomacia vo vyhlásení.

Ruské aerolinky sa vraj o obmedzeniach dozvedeli na štvrtkovej schôdzke s predstaviteľmi letiska v juhoukrajin­skej Odese.

Rovnaké informácie dostali aj ďalšie letiská v Kyjeve, Donecku, Dnepropetrovsku aj v Charkove.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz #cestujúci #Ukrajina #kríza na Ukrajine