Robotická ponorka hľadajúca malajzijské lietadlo je opäť v akcii

Robotická ponorka sa v piatok vrátila do hlbín Indického oceánu, aby tam pátrala po malajzijskom lietadle, ktoré v oblasti zmizlo pred viac ako mesiacom. Predchádzajúce štyri misie tejto malej ponorky bez posádky Bluefin neobjavili podľa agentúry AP žiadne stopy po lietadle.

18.04.2014 08:45
Malajzijské lietadlo, rodiny, príbuzní,... Foto: ,
Príbuzní Číňanov, ktorí boli na palube zmiznutého malajzijského lietadla.
debata

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa stratilo 8. marca s 239 ľuďmi na palube cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podľa vyšetrovateľov sa stroj z neznámych dôvodov odchýlil z trasy a skončil v Indickom oceáne. Až minulý týždeň sa podarilo zachytiť možné signály z čiernych skriniek lietadla.

Podľa agentúry AP robotická ponorka zatiaľ pri svojom hľadaní zmapovala 90 kilometrov štvorcových morského dna západne od austrálskeho prístavu Perth. Americkí pátrači v utorok zistili, že prieskum vymedzenej zóny s rozlohou 600 kilometrov štvorcových, kde sa podľa vyšetrovateľov lietadlo potopilo, potrvá ponorke šesť týždňov až dva mesiace.

Vo štvrtok však austrálsky premiér Tony Abbott povedal, že by operácia ponorky mohla byť dokončená v priebehu týždňa. „Ak trosky nenájdeme, pátranie zastavíme a poradíme sa o druhej fáze pátrania,“ citovala Abbota agentúra AFP.

Okrem ponorky pátra po troskách strateného boeingu tiež asi 12 lietadiel a 11 lodí. Tie sa zameriavajú na morskú hladinu, kde by mohli časti stroja plávať. Šéf pátracích operácií Angus Houston vo štvrtok uviedol, že prehľadávanie hladiny bude v priebehu niekoľkých dní ukončené.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #ponorka #malajzijské lietadlo