Lavína na Mount Evereste zabila najmenej 12 nepálskych šerpov

Najmenej 12 miestnych horských sprievodcov v piatok zabila lavína na najvyššej hore sveta Mount Evereste (8 850 metrov). Podľa agentúry Reuters to oznámili nepálske úrady. Troch šerpov našli zranených, ale ďalších až päť je stále nezvestných a panujú obavy, že sú tiež zasypaní.

18.04.2014 11:30
Himaláje, Mount Everest, Nepál Foto: ,
Mount Everest
debata

Príval snehu, ktorý spadol na trase používanej na výstup na vrchol, zaskočil o 03:00 SELČ ráno skupinu sprievodcov pod druhým táborom expedície vo výške asi 6 000 metrov. Na ich pomoc vyrazili ich druhovia zo základného tábora a z hlavného mesta Káthmandu tri záchranné vrtuľníky.

V základnom tábore 5 364 metrov nad morom sú teraz už stovky horolezcov, ich sprievodcov a nosičov, ktorí sa pripravujú na výstup na Mount Everest začiatkom mája, kedy by pre to mali byť príhodné poveternostné podmienky.

Pred výstupom sa zakladajú tábory vo väčších výškach a sprievodcovia pripravujú cesty a upevňujú laná na svahoch. Práve s touto úlohou sa tím sprievodcov vydal v piatok ráno nahor.

Oblasť, ktorú lavína zmietla, sa prezýva popcornové pole a nachádza sa pod druhým táborom, ktorý je vo výške 6 400 metrov.

Nepál chce menej turistov na vrchole

Nepálska vláda nedávno oznámila, že chce obmedziť počet horolezcov na vrchole Mount Everestu, ktorý býva počas krátkych okamihov dobrého počasia preplnený množstvom ľudí. To okrem iného podľa úradov spomaľuje prípadné záchranné práce. Práve teraz je na svahu veľký ruch, pretože vrcholí jarná sezóna, ktorá trvá od marca do mája.

Od roku 1953, kedy na vrchole najvyššej hory sveta stál Edmund Hillary so šerpom Tenzingom Norkejom, vystúpilo na Mount Everest vyše 4 000 horolezcov. O život tam prišlo takmer 250 ľudí. Piatková lavína zavalila cestu, ktorú si vybrali práve Hillary a Norkej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lavína #Himaláje #Mount Everest