Hollandov poradca obviňovaný z konfliktu záujmov rezignoval

Kľúčový poradca francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda Aquilino Morelle ponúkol svoju rezignáciu po obvineniach z niekdajšieho konfliktu záujmov. Investigatívny server Mediapart totiž tvrdí, že Morelle loboval pre dánsku farmaceutickú firmu Lundbeck v čase, keď bol zamestnancom štátneho zdravotníckeho inšpekčného úradu (IGAS).

18.04.2014 14:14
Francúzsko, Aquilino Morelle, poradca, Francois... Foto: ,
Poradca francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda Aquilino Morelle podal demisiu.
debata

„Pán Aquilino Morelle ponúkol svoju rezignáciu prezidentovi republiky,“ citovala agentúra Reuters zdroj z Elyzejského paláca. Morelle bol hlavným autorom prejavov francúzskeho prezidenta a jeho významným poradcom pre politickú stratégiu a tiež mediálnym poradcom.

„Chcem zopakovať, že som sa nedopustil ničoho zlého. Nikdy som nebol v konflikte záujmov,“ povedal agentúre AFP Morelle, ktorý potvrdil, že chce skončiť vo funkciách v Elyzejskom paláci, aby si uvoľnil ruky pre odrážanie útokov, ktoré sa znášajú na jeho hlavu.

Morelle tiež uviedol, že nechce ohroziť činnosť prezidenta a vlády vo „obzvlášť ťažkej chvíli v živote krajiny“.

Podľa serveru Mediapart Morelle v roku 2007 dostal od spoločnosti Lundbeck za poradenstvo 12 500 eur. Mediapart tiež rozoberá život politického poradcu vrátane toho, že si údajne nechal zhotoviť „30 párov luxusnej obuvi na mieru“, ktorú si dal každé dva mesiace v prezidentskom paláci nakrémovať. Okrem toho mal pre seba a svojich blízkych k dispozícii dvoch vodičov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #poradca #Francois Hollande #rezignácia