Bostonský maratón sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia

V Bostone odštartoval prvý maratón po vlaňajšom teroristickom útoku na túto tradičnú športovú akciu.

21.04.2014 10:13 , aktualizované: 18:56
Boston, maratón Foto: ,
Policajti hliadkujú neďaleko cieľovej roviny maratónu v Bostone.
debata (1)

Napriek tomu sa na štart postavilo takmer 36-tisíc pretekárov, čo je o 9 000 viac ako vlani a druhý najvyšší počet v 118-ročnej histórii závodu. Akciu sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Krátko pred štartom na bostonskom predmestí Hopkinton si účastníci a diváci o 8:45 (14:45 SELČ) uctili pamiatku obetí vlaňajšieho atentátu minútou ticha. Krátko pot om sa ako prví na vytrvaleckú trať vydali hendikepovaní pretekári, o 15:32 vyštartovali elitná bežkyňa a o 16:00 SELČ sa uskutočnil všeobecný štart ďalších tisícok bežcov.

Guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick americkej televízii CBS povedal, že pred 118. ročníkom pretekov neboli zaznamenané žiadne špecifické bezpečnostné hrozby. Žiadne vážnejšie incidenty počas závodu hlásené neboli.

Maratón v Bostone. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Boston, maratón Maratón v Bostone.

Medzi zhruba desiatkami tisíc ľudí, ktorí beh sledujú priamo v uliciach mesta, bolo viac než 3 500 policajtov. Policajný dohľad tak je dvojnásobný a oveľa vyšší je tiež počet bezpečnostných kamier, ktoré má k dispozícii. Podľa BBC bostonská polícia postavila 8 000 oceľových zátarasov, čo je o 1 200 viac ako vlani. Diváci, ktorí sa prišli pozrieť na štart, museli prejsť policajnými kontrolami.

Pretekári ani diváci si nesmeli priniesť žiadne batohy. Zakázané sú veľké vlajky a transparenty. Namiesto nich mali mnohí na sebe tričká s nápisom Boston Strong (Boston je silný). Rovnaký nápis je tiež na transparentoch a paneloch pri trati, ale aj pred obchodmi, hotelmi a reštauráciami.

„Chceme ukázať, že duch bežcov je veľmi odolný a silný. Tento rok nás bude viac a budeme lepší, než kedykoľvek v minulosti,“ povedal agentúre AFP chvíľu pred štartom 67-ročný Amby Burfoot, víťaz bostonského maratónu z roku 1968. Vlani beh kvôli atentátu nedokončil.

„Je to viac, než obyčajný závod,“ povedal AFP 55-ročník účastník behu Jozef Klobušník, Slovák žijúci v Minnesote. Pri cieľovej čiare bol postavený malý pamätník vyzdobený bežeckými topánkami a kvetinami. „Nikdy nezabudneme,“ napísal niekto do červeného srdca.

Maratón sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú minuloročné teroristické útoky, pri ktorých zahynuli traja diváci a zranenia utrpelo viac ako 260 ďalších ľudí. Útoky v Bostone z 15. apríla 2013 podľa vyšetrovateľov naplánovali a uskutočnili bratia čečenského pôvodu Džochar a Tamerlan Carnajevovci. Mladšieho Džochara v júli minulého roka predviedli pred súd, zatiaľ čo starší Tamerlan zahynul v prestrelke s políciou.

Podomácky vyrobené bomby vytvorené z tlakových hrncov explodovali v blízkosti cieľa prestížneho maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Džochara Carnajeva sa podarilo zadržať štyri dni po útokoch v rámci rozsiahlej operácie, ktorá ochromila prakticky celý Boston.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bostonský maratón #boston