Spojené štáty vyšlú do Poľska a Pobaltia 600 vojakov

Americká armáda vyšle na časovo nešpecifikované cvičenie do Poľska a Pobaltia 600 vojakov pozemných síl. Podľa agentúry AFP v utorok tento krok, ktorý je reakciou na ruskú vojenskú aktivitu a udalosti na Ukrajine, oznámil hovorca Pentagonu .

22.04.2014 20:44
debata (36)

Prvých 150 vojakov zamieri do Poľska v stredu, ďalších 450 príslušníkov ozbrojených síl bude v nasledujúcich dňoch rozmiestnených v pobaltských štátoch.

Podľa hovorcu amerického ministerstva obrany Johna Kirbyho pôjde o sériu cvičení, ktoré budú prebiehať „v najbližších niekoľkých mesiacoch a neskôr“. Koniec zosilnenej americkej prítomnosti v oblasti teda nie je špecifikovaný.

Zatiaľ čo Pentagon podľa amerických médií najskôr plánoval malé jednorazové manévre, európske štáty tlačili z obavy pred ruskou vojenskou silou na dlhodobejšiu prítomnosť. Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, ktorý minulý týždeň o akcii rokoval vo Washingtone, za hlavný motív záujmu o amerických vojakov na východe Európy označil zjavné klamstvo prezidenta Vladimira Putina o tamojších ruských akciách.

Putinom vyjadrená nová doktrína umožňujúca Rusku zasiahnuť v ktorejkoľvek krajine, kde je podľa názoru Moskvy ohrozené ruskojazyčné obyvateľstvo, je podľa Siemoniaka potenciálnou hrozbu pre krajiny susediace s Ruskom či štátmi s ruskojazyčnou menšinou.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Pobaltie #Ukrajina