Pri násilnostiach v Riu zomrel najmenej jeden človek

Počas nepokojov, ktoré v utorok vypukli v jednej z chudobných štvrtí Ria de Janeiro, zomrel najmenej jeden človek. Násilie sa počas dňa rozšírilo aj do centrálnej časti mesta, kde ľudia zapaľovali ohne a hádzali podomácky vyrobené výbušniny. Krvavé protesty boli reakciou na pondelkovú smrť miestneho obľúbeného tanečníka, ktorý zomrel údajne v dôsledku policajného zásahu, uviedla agentúra AP.

23.04.2014 07:15
Brazília, Rio de Janeiro, policajt, zbraň, pištoľ Foto: ,
Policajt v Riu de Janeiro vedľa horiacej barikády.
debata

Najintenzívnejšie strety medzi osobitnými policajnými jednotkami a miestnymi obyvateľmi – často členmi gangov obchodujúcich s drogami – sa odohrávali vo favele (chudobnej štvrti) Pavao-Pavaozinho, len pár stoviek metrov od miest, kde majú o dva roky prebiehať plavecké súťaže letnej olympiády.

Počas policajného zásahu sa ozývala streľba z oboch strán, zranených je niekoľko ľudí. Podľa miestnych lekárov citovaných denníkom O Globo zomrel na následky strelných poranení dvanásťročný chlapec. Polícia túto informáciu nepotvrdila a nie sú preto jasné podrobnosti incidentu.

Budú športové hry bezpečné?

Polícia sa pred olympiádou a tohtoročným svetovým šampionátom vo futbale snaží vykoreniť kriminalitu z favel, ktoré sú obľúbeným pôsobiskom gangov. Policajti v posledných rokoch výrazne posilňujú svoju prítomnosť v chudobných oblastiach mesta a vytvorili niekoľko desiatok stálych jednotiek pôsobiacich v jednotlivých favelách.

Rázne policajné akcie sa okrem úspechov stretávajú s tvrdou kritikou, lebo občas sú spojené s údajne zbytočnými obeťami. Súčasnú vlnu násilia vyvolala podľa médií smrť 25-ročného muža, ktorý ako televízny tanečník patril v miestnej komunite k obľúbeným osobnostiam.

„Policajti ubili môjho priateľa na smrť, rovnako ako mučili a zabíjali v iných komunitách,“ povedal 23-ročný obyvateľ favely Johanas Mesquita. Polícia nekomentovala ani jeden z incidentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #násilie #zranení #streľba #mŕtvi