Počet obetí nehody trajektu z Južnej Kórey stúpol na 150

Záchranári pokračujú vo vyslobodzovaní tiel obetí nehody juhokórejského trajektu, ktorých počet v stredu stúpol na 150. Polícia zatkla kvôli stroskotaniu ďalších dvoch členov posádky, celkom ich už zadržala 11, uviedla agentúra AP.

23.04.2014 07:35 , aktualizované: 14:55
Južná Kórea, potápači, záchranári, trajekt,... Foto: ,
Potápači sa snažia z vraku trajektu vyslobodzovať obete nešťastia.
debata

Loď sa potopila minulý týždeň v stredu neďaleko pobrežia Kórejského polostrova. Na palube v tom čase bolo 476 ľudí, z toho 339 detí a učiteľov na školskom výlete.

Ako uviedol hovorca záchranárov počet obetí v posledných hodinách rýchlo vzrástol, teraz sa však budú potápači musieť prebúrať k ďalším telám múrmi kajuty, čo vyslobodzovanie zrejme spomalí, uviedla AP.

Ako nezvestných evidujú úrady týždeň po nehode viac než 150 ľudí, ale nádej na ich prežitie je mizivá a každou hodinou klesá.

Konečný počet obetí obetí jedného z najhorších nešťastí v moderných juhokórejských dejinách tak s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahne tri stovky, väčšinou študentov.

Kvôli podozreniu zo zavinenia nehody zatkla v stredu polícia ďalších dvoch členov posádky, ktorej väčšina bola medzi 174 ľuďmi, ktorých sa po stroskotaní podarilo zachrániť.

Dohromady sa v celách ocitlo 11 ľudí zodpovedných za riadenie lode.

Potápanie trajektu neoznámila posádka, ale malý chlapec

Prvé volanie o pomoc v súvislosti s potápajúcim sa juhokórejským trajektom Sewol neprišlo zo strany členov posádky, ale jedného z pasažierov. Bol ním údajne mladý chlapec, ktorý záchranárov o problémoch na lodi informoval prostredníctvom svojho mobilného telefónu. V stredu o tom s odvolaním sa na juhokórejskú pobrežnú stráž informuje spravodajská stanica CNN.

„Pomôžte nám. Loď sa potápa,“ povedal údajne chlapec v telefonáte hasičom. Podľa CNN posádka kontaktovala námornú službu až o tri minúty neskôr.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje v pondelok kritizovala postup kapitána aj posádky trajektu. Zamestnanci lodnej spoločnosti sa po nešťastí podľa prezidentky správali „podobne ako vrahovia“.

Polícia preveruje zodpovedných

Prokuratúra v stredu tiež vykonala niekoľko domových prehliadok, policajti navštívili dom majiteľa spoločnosti Čchonghečin, ktorá potopený trajekt prevádzkovala, a dom jeho syna.

V hľadáčiku úradov skončil aj istý kostol, na ktorý má prepravná rodina údajne väzby. Dôvodom prehliadok sú možné finančné nezrovnalosti, lebo po nehode vyšlo najavo, že majiteľ spoločnosti strávil v 90. rokoch kvôli podvodom štyri roky za mrežami, uviedla spravodajská stanica SkyNews.

Južná Kórea naďalej dostáva zo zahraničia kondolencie. Ľútosť nad nešťastím vyjadril aj totalitný režim KĽDR, ktorý zvyčajne Soulu adresuje vyhrážky, poznamenal Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zatknutie #mŕtvi #Južná Kórea #stroskotanie #trajekt