Obama pred návštevou uistil Japoncov o podpore v spore s Čínou

Japonská vláda v utorok potvrdila očakávanie, že trojdňová návšteva prezidenta USA Baracka Obamu posilní vzájomné úzke vzťahy, a to "v záujme mieru a prosperity v ázijsko-tichomorskom regióne". Obama priletí do Japonska v stredu a v krajine vychádzajúceho slnka strávi tri dni. Bude to prvá návšteva šéfa Bieleho domu od roku 1996, keď bol v Japonsku Bill Clinton.

23.04.2014 08:30
Barack Obama, Šinzo Abe, USA, Japonsko Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzo Abe.
debata (17)

Vrcholom návštevy bude rokovanie s premiérom Šinzom Abem, ktorého provokačné správanie voči okolitým krajinám sa Američanom nepáči. Vyvoláva totiž napäté vzťahy nielen s Čínou, ale aj so spojencom USA Južnou Kóreou.

Práve tá by spoločne s Tokiom mala podľa zámerov Američanov vytvárať v regióne protiváhu mocnej Číny. Spojenec Pekingu Severná Kórea v nedeľu varoval, že Obamova prítomnosť v regióne je nebezpečná a môže viesť k vojenskej eskalácii.

Biely dom ešte vo februári potvrdil aprílové ázijské turné Baracka Obamu, ktorý postupne navštívi Japonsko, Južnú Kóreu, Malajziu a Filipíny. V prípade Malajzie bude Obama prvým prezidentom USA, ktorý príde na návštevu krajiny po Lyndonovi Johnsonovi v roku 1966.

Obama sa stretne s lídrami všetkých štyroch krajín a bude s nimi debatovať o vzájomných diplomatických a obchodných vzťahoch ako aj o aktuálnej napätej situácii v regióne, ktorej zdrojom sú aj viaceré územné spory.

USA podporujú v spore s Čínou Japonsko

Japonsko má podporu Spojených štátov v spore s Čínou o strategické ostrovy Senkaku. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil americký prezident Barack Obama pred svojou cestou do Ázie.

Peking a Tokio sa sporia o skupinu ostrovčekov vo Východočínskom mori, ktoré Japonci nazývajú Senkaku a Číňania Tiao-jü. V novembri Čína vyhlásila nad súostrovím, ktoré je pod japonskou správou, zónu vzdušnej obrany, kde sa všetky lietadlá musia pri prelete identifikovať. Toto opatrenie vyvolalo hnev USA, Japonska a Južnej Kórey, ktoré novú zónu odmietli uznať.

„Sme proti akýmkoľvek jednostranným pokusom o podrývanie japonskej správy týchto ostrovov,“ vyhlásil Obama v písomnom rozhovore pre japonský denník Jomiuri.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #USA #Barack Obama #Šinzo Abe