Rusko po prestrelkách pri Slaviansku posiela vojsko k ukrajinským hraniciam

Ukrajinské ozbrojené sily vo štvrtok zaútočili na niekoľko kontrolných bodov proruských separatistov v meste Slaviansk a pri strete dvoch až piatich ozbrojencov zabili. Neskôr sa však z tejto bašty vzbúrencov opäť stiahli, podľa niektorých ukrajinských médií kvôli zvýšenej hrozbe ruskej vojenskej intervencie.

24.04.2014 07:45 , aktualizované: 21:28
Slaviansk, Ukrajina Foto: ,
Príslušník ukrajinskej armády na stanovišti v meste Slaviansk.
debata (454)

Moskva totiž v reakcii na správy o udalostiach v Slaviansku oznámila nové vojenské manévre pri hraniciach Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin nasadenie ukrajinskej armády označil za „trestnú výpravu“ a „vážny zločin“. Zároveň Kyjevu pohrozil bližšie nespresnenými dôsledkami. „V stretoch zomrelo až päť teroristov. Jeden vojak bol zranený,“ uviedlo ministerstvo podľa agentúry AFP. Vojakom sa počas bojov podarilo zničiť tri predsunuté kontrolné stanovištia separatistov.

Ruská armáda v reakcii na vyostrenie situácie na Ukrajine začala nové cvičenie pri svojich západných hraniciach v susedstve Ukrajiny. Oznámil to ruský minister obrany. „Sme nútení reagovať na vývoj,“ povedal Sergej Šojgu podľa agentúry Interfax.

„Sily sú zjavne nerovné. Signál na použitie zbraní proti pokojným obyvateľom už zaznel. Ak dnes túto vojenskú mašinériu nezastavíme, povedie to k veľkému počtu padlých a ranených. Ani ohlásené cvičenie NATO v Poľsku a Pobaltí nepovedie k normalizácii situácie v Ukrajine,“ povedal Šojgu.

Momentka zo Slaviansku.
Proruský ozbrojenec v Slaviansku.
+9Príslušníci ukrajinských bezpečnostných síl na...

Ruská agentúra ITAR-TASS uviedla, že „silám miestnej sebaobrany“ sa vraj útok kolóny obrnených vozidiel podarilo odraziť a na pomoc im prišli posily z okolia a dobrovoľníci.

Tá istá agentúra pripustila, že podľa iných správ sa ukrajinským špeciálnym jednotkám už podarilo preniknúť do mesta. „Ľudový starosta“ mesta Vjačeslav Ponomariov vyzval obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

Povstalci v Donecku ohlásili bojkot prezidentských vo­lieb

Vedenie samozvanej „Doneckej ľudovej republiky“ sa rozhodlo bojkotovať mimoriadne prezidentské voľby, ktoré sa na Ukrajine majú uskutočniť 25. mája. Vo štvrtok to v Donecku oznámil predstaviteľ proruských vzbúrencov Denis Pušilin.

„Pokiaľ ide o prezidentské voľby, budeme ich samozrejme ignorovať,“ povedal Pušilin. „Ako by sme sa mohli zúčastniť volieb, ktoré sa fakticky konajú u susedov, a nie u nás?“ dodal s tým, že na Ukrajine je momentálne nemožné zvoliť prezidenta, ktorý by uspokojil požiadavky východu aj západu krajiny.

Východ chce referendum o samostatnosti

Miesto prezidentských volieb chcú radikáli v Doneckej oblasti usporiadať referendum o „štátnej samostatnosti“. Pušilin predpokladá, že v oblasti je približne 3,5 milióna oprávnených voličov, z ktorých sa referenda zúčastní najmenej 60 percent. O očakávanom výsledku sa nezmienil.

Referendum sa má uskutočniť najneskôr 11. mája a súbežne s Doneckom ho možno usporiada aj susedná Luhanská oblasť, povedal Pušilin.

Šéf proruských vzbúrencov v Donecku Denis Pušilin Foto: Reuters, BAZ RATNER
Ukrajina, Denis Pušilin, Doneck Šéf proruských vzbúrencov v Donecku Denis Pušilin

Tridsaťtriročný Pušilin, ktorý bol podľa agentúry Reuters v minulosti zapletený do organizovania pyramídových hier na Ukrajine, sa aktívne zúčastnil parlamentných volieb v roku 2012, v ktorých získal mizivé percento hlasov. Podľa ukrajinskej volebnej komisie mu odovzdalo hlas 77 voličov.

Na výslnie politickej scény ho teraz vyniesol radikálny proruský program.

Ak sa väčšina voličov vysloví za štátnu zvrchovanosť, dá to podľa Pušilina radikálom právo „nadviazať federatívne alebo konfederatívne väzby na ktorýkoľvek štát vrátane Ruska alebo Ukrajiny“. Teoreticky je vraj možné, že Doneck bude samostatným štátom.

Ukrajinskí vojaci vraj odrazili útok separatistov na sklady zbraní

Ukrajinskí vojaci v Artemivsku v Donecku na východe Ukrajiny v noci na štvrtok odrazili útok neznámych ozbrojencov na svoju jednotku, strážiacu sklady zbraní. Oznámili to ukrajinské médiá.

Útok podľa ministra vnútra Arsenija Avakova viedol ruský vojak.

„Skupinu útočníkov tvorilo okolo 70 ľudí, na čele bol ruský vojak (zaznamenaný na mnohých fotografiách zo Slavianska – s bradou),“ napísal Avakov vo štvrtok na facebooku.

Proruskí radikáli strážia barikády v Donecku. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Doneck, barikády, proruskí radikáli Proruskí radikáli strážia barikády v Donecku.

Minister Avakov na Facebooku tiež ohlásil, že polícia za pomoci občianskych aktivistov vyčistila radnicu v Mariupole od proruských demonštrantov, ktorí ju okupovali dlhšie ako týždeň. Operácia sa zaobišla bez obetí na životoch.

„Starosta je už vnútri (radnice). A ako sme hovorili už skôr: inak zmýšľajúcim ponúkame dialóg a diskusiu, teroristom tvrdú odpoveď až zničenie,“ zdôraznil.

Ministerstvo vnútra neskôr spresnilo, že „policajná hliadka si približne o tretej hodine ráno všimla skupinu asi 30 ľudí s pálkami, ktorí vstúpili do radnice a požadovali od separatistov, aby ju opustili“. Medzi oboma skupinami sa rozpútala bitka, ktorú ukončil zásah policajtov. Päť ranených muselo po bitke vyhľadať lekárske ošetrenie.

Národná garda sa ujíma velenia aj v Luhansku a Mariupole

Kyjev vo štvrtok ohlásil aj ďalšie úspechy v boji s proruskými separatistami. Podarilo sa mu ovládnuť radnicu v polmiliónovom prístavnom meste Mariupol a získať kontrolu nad televíznym vysielačom v Luhansku, kde proruskí vzbúrenci okupujú niektoré verejné budovy.

Ukrajinskí vojaci podľa agentúry Reuters tiež zaujímajú nové pozície niekoľko kilometrov od mesta Slaviansk, ovládnutého separatistami.

Proruskí aktivisti v Luhansku Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
Ukrajina, kría, Luhansk, vojaci Proruskí aktivisti v Luhansku

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že v noci na štvrtok asi stovka útočníkov napadla vojenskú jednotku v Artemivsku, strieľala z automatických zbraní, granátometov a tiež hádzala ručné trieštivé granáty.

Pri odrážaní útoku bol jeden z vojakov ľahšie ranený. Posádka zostala pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinský radikál Jaroš organizuje na východe krajiny domobranu

Vodca ukrajinských pravicových radikálov Dmytro Jaroš organizuje na východe Ukrajiny „špeciálny prápor Donbas“, ktorý má dbať na verejný poriadok a čeliť aktivitám proruských separatistov. Jaroš to oznámil na tlačovej konferencii v Dnepropetrovsku. Oddiel má mať okolo 800 mužov.

Získavanie dobrovoľníkov pre novo vytváranú údernú jednotku sa podľa šéfa Pravého sektora deje so súhlasom ukrajinského ministerstva vnútra a tajnej služby SBU. „Chceme bezpečnostným zložkám pomáhať, so žiadosťami urobiť na východe poriadok sa na nás obracia stále viac ľudí,“ povedal Jaroš.

Na stene nad bicyklujúcim sa chlapcom je ruská... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Ukrajina, stena, Rusko, chlapec, bicykel, Na stene nad bicyklujúcim sa chlapcom je ruská a ukrajinská vlajka a nápisy "Ukrajina sa predala za doláre" a "Donbas".

Podľa ukrajinských médií sa má „prápor Donbas“ stať súčasťou dobrovoľníckej jednotky zvanej Dneper, ktorej vytvorenie začiatkom apríla oznámil minister vnútra Arsenij Avakov.

Ministerstvo do nej zaraďuje mladých mužov vo veku do 45 rokov, ktorí prešli základnou vojenskou službou. Dneper má byť podľa Avakova „odpoveďou diverzantom, neoznačeným ozbrojencom a iným banditom, ktorých úlohou je ohrozovať celistvosť Ukrajiny“.

Aktivity Pravého sektora na východe krajiny označujú prorusky orientované organizácie za jeden z dôvodov svojej nespokojnosti s Kyjevskou vládou. Mnohí vodcovia proruských radikálov sa s odvolaním na hrozbu pravicového extrémizmu obracajú do Moskvy so žiadosťou o pomoc.

Ukrajinské ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov východných regiónov, aby sa nepodieľali na provokáciách ozbrojených separatistov. Tí v uplynulých dňoch ovládli viac ako desiatku miest na juhovýchode krajiny.

454 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #referendum #doneck #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #Luhansk #Slaviansk