Britské stíhačky a loď kontrolovali ruské stroje pri Škótsku

Britská vláda v stredu potvrdila vyslanie vojenských stíhačiek do vzdušného priestoru pri severnom pobreží Škótska, kde sa pohybovali neidentifikované stroje. Podľa ministerstva obrany nakoniec vysvitlo, že išlo o dve ruské lietadlá.

24.04.2014 10:25
stíhačka, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinská stíhačka Su-27 nad Slavianskom, 160 kilometrov od ruskej hranice.
debata (18)

Londýn zároveň dodal, že ruské tupolevy nenarušili britský vzdušný priestor a po celý čas sa pohybovali v medzinárodnom priestore, na čo majú „absolútne právo“.

Po vizuálnom kontakte s britskými strojmi Typhoon sa podľa britského rezortu obrany otočili a nabrali smer Škandinávia. Londýn zároveň dodal, že podobné incidenty sa v minulom roku odohrali celkovo v ôsmich prípadoch. Rusi však „nikdy nevstúpili do britského priestoru bez povolenia“.

Britské médiá zároveň v stredu informovali, že kráľovské námorníctvo minulý týždeň vyslalo jednu zo svojich najmodernejších lodí HMS Dragon, aby sledovala ruské vojenské plavidlo. To sa pohybovalo neďaleko britských vôd pri Škótsku. Britský torpédoborec, ktorý vyplával z prístavu Portsmouth, nadviazal kontakt s Viceadmirálom Kulakovom smerujúcim na juh.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #lode #Škótsko #stíhačky