Okamura vyháňa čierne ovce

Česká strana, ktorá stavila na kartu xenofóbie, môže v májových eurovoľbách rátať s bezmála deviatimi percentami hlasov. Úsvit Tomia Okamuru však chce viac než len jedno kreslo v Európskom parlamente, a preto v kampani pritvrdzuje.

24.04.2014 11:28
Tomio Okamura Foto:
Tomio Okamura
debata (2)

Agentúra Data Collect mu v najnovšom prieskume namerala volebný potenciál až 16,8 percenta, čo by bol nárast až o desať percentuálnych bodov oproti výsledku, ktorý tento politický nováčik zaznamenal v parlamentných voľbách vlani v októbri, ani nie pol roka po svojom založení.

Úsvit včera oznámil, že do kampane vyráža s novým plagátom, ktorý sa čoskoro objaví na desaťtisíc miestach po celej republike. Na pozadí českej zástavy sú na ňom zobrazené biele ovce a jedna čierna, ktorú zo svojho stáda vykopli. Pre tých, ktorí by alegóriu bez slov nepochopili, obrázok pre istotu dopĺňajú nápisy: „Podpora rodinám, nie neprispôsobivým" a „Prácu našim, nie imigrantom“.

Autori na internetovej stránke Úsvitu priznávajú, že námet si požičali z plagátu protiimigračnej kampane k nedávnemu švajčiarskemu referendu. Hnutie ďalej vysvetľuje, prečo práve tento kontroverzný motív najlepšie ilustruje jeho ciele: „Nechceme u nás žiadnych neprispôsobivých imigrantov, neprispôsobivé menšiny ani náboženských fanatikov. Sme jedinou stranou v Českej republike, ktorá toto presadzuje a hovorí na rovinu. Cieľom Úsvitu je sebavedomý a silný český štát, pre ktorý budú na prvom mieste slušní občania ČR – ich sociálne zabezpečenie a pracovné miesta. Chceme zachovať český, moravský a sliezsky charakter našej republiky, ktorú po stáročia budovali naši predkovia,“ deklaruje strana, ktorú založil rodák z Tokia s japonsko-kórejsko-moravskými koreňmi.

V Českej republike, ktorá má 10,5 milióna obyvateľov, žije podľa oficiálnych údajov 430-tisíc cudzincov vrátane 113-tisíc Ukrajincov, 82-tisíc Slovákov a 52-tisíc Vietnamcov. Podľa marcového prieskumu agentúry CVVM si až 51 percent Čechov myslí, že v ich krajine je už príliš veľa imigrantov. Proti prisťahovalcom Okamura tvrdo vystúpil aj v parlamente pri prerokúvaní novely cudzineckého zákona. „Ak cudzinci o prácu prídu a nemajú inú, tak viac nie je žiaduce, aby v Českej republike naďalej boli a poberali dávky štátnej sociálnej podpory,“ citoval ho denník MF DNES. „Ak k nám niekto príde pracovať, nech pracuje, ak prácu nájde. Ale keď prácu nemá, tak sa jednoducho musí vrátiť domov a nie parazitovať na našom systéme,“ dodal.

Okamura, ktorého české médiá označujú za majstra populizmu, loví hlasy najmä v chudobnejších regiónoch, kde je vysoká nezamestnanosť a silnejšie protirómske nálady. Veľký škandál vyvolal napríklad myšlienkou, že Rómovia by si mali vytvoriť vlastný štát. Najnovšie sa na svojom profile na Facebooku „zastal“ Kláry Samkovej, tmavšej právničky, ktorá je líderkou Úsvitu pre európske voľby: „Ona nemá ani kvapku cigánskej krvi. Má čiastočne predkov v Taliansku. A to, že mala ako advokátka aj rómskych klientov, to predsa neznamená, že s nimi súhlasí alebo ich podporuje. Ja jej názory poznám a nijaká podporovateľka neprispôsobivých občanov to nie je.“

Podľa prieskumu agentúry Data Collect na eurovoľbách sa chystá zúčastniť iba 32 percent českých voličov, pričom stúpenci Úsvitu patria medzi najaktívnejších. S tým kalkuluje aj Okamurovo hnutie, ktoré vytrvalo mobilizuje. „Podporte hnutie Úsvit v májových voľbách do Európskeho parlamentu,“ píše sa na jeho internetovej stránke, „bude nízka volebná účasť, preto bude záležať na každom hlase.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomio Okamura #eurovoľby