Záchranári našli telá 171 obetí z juhokórejského trajektu

Celkový počet potvrdených obetí katastrofy juhokórejského trajektu, ktorý sa potopil pred viac ako týždňom pri brehoch Kórejského polostrova, stúpol na 171. Oznámili to podľa agentúry AFP vo štvrtok v Soule juhokórejskí záchranári.

24.04.2014 12:30 , aktualizované: 21:01
Južná Kórea, trajekt, rodiny, príbuzní, odkazy,... Foto: ,
Odkazy príbuzných obetiam nešťastia juhokórejského trajektu.
debata

Nezvestných je 140 osôb, ich telá sú zrejme v štvrtej palube potopenej lode. Nádej na prežitie, napríklad vo vzduchových vreckách, je podľa záchranárov mizivá a každou hodinou klesá. Väčšina obetí sú stredoškolskí študenti, ktorí išli loďou na výlet.

Chlapec bol duchaprítomnejší ako posádka

Medzi nájdenými obeťami nešťastia zo 16. apríla je aj chlapec, ktorý ako prvý telefonátom na núdzovú linku upozornil trasúcim sa hlasom na to, že sa plavidlo so 476 ľuďmi na palube potápa. Rodičia chlapca, ktorý patril medzi 323 stredoškolákov cestujúcich trajektom, uviedli, že spoznali telo a oblečenie svojho syna. Oficiálne musia jeho identitu potvrdiť ešte testy DNA.

Chlapec telefonoval tri minúty pred tým, ako posádka vyslala prvé núdzové volanie. Chlapec bol prepojený na hasičov a potom na pobrežnú stráž. Po ňom na núdzovú linku 119 volalo ešte ďalších asi 20 detí z lode. Pasažieri mali v tom čase od posádky stále nariadené zotrvať na miestach. Tí, čo poslúchli, sa utopili.

Škola obnovila vyučovanie

Stredná škola Tanwon na predmestí juhokórejskej metropoly Soul, ktorá bola od nešťastia uzavretá, vo štvrtok obnovila vyučovanie pre vyššie ročníky. Zamračení spolužiaci mŕtvych alebo nezvestných študentov prinášali pred začiatkom hodín biele chryzantémy, ktoré kládli k fotografiám o­betí.

Steny, dvere, schody aj okná školy sú plné odkazov nezvestným študentom a učiteľom. Škola zabezpečila pre žiakov, ktorí to budú potrebovať, služby terapeutov. Kedy sa do školy vráti 75 študentov, ktorí nešťastie prežili, nie je jasné. Väčšina z nich ostáva hospitalizovaná, mnohí z nich so psychickými problémami.

Hľadanie tiel obetí je komplikované

Vyhľadávanie ďalších obetí komplikuje stále takmer nulová viditeľnosť, hoci podmienky pre prácu potápačov sa mierne zlepšili. V tretej a štvrtej palube, kde je zrejme najviac mŕtvych tiel, nenašli zatiaľ žiadne vzduchové kapsy, napísala agentúra Jonhap.

Po obetiach z trajektu pátrajú potápači. Foto: SITA/AP
Južná Kórea, trajekt, potápač, pátranie, obete, loď Po obetiach z trajektu pátrajú potápači.

Aj keby sa niektorým z cestujúcich detí podarilo do takého priestoru preniknúť, neprežili by podľa expertov dlhšie ako 72 hodín.

V okolí lode pobrežná služba umiestnila tri mohutné plávajúce žeriavy. Vyzdvihnúť loď potopenú v hĺbke 35 metrov sa však zatiaľ úrady nechystajú. Čakajú na súhlas rodín nezvestných, bez ktorého vláda zakázala s vrakom akokoľvek manipulovať.

Polícia zisťuje, kto nesie vinu

Kvôli podozreniu zo zavinenia nehody polícia zatkla alebo vyšetruje už dvadsať z dvadsiatich deviatich členov posádky. Väčšina jej členov bola totiž medzi 174 ľuďmi, ktorých sa po stroskotaní podarilo zachrániť. Juhokórejská prokuratúra v stredu vykonala raziu na úrade pre lodnú bezpečnosť aj domové prehliadky u majiteľa spoločnosti, ktorá trajekt prevádzkovala.

Agentúra Reuters uviedla, že loď bola značne preťažená. Viezla minimálne trikrát väčší náklad, ako mala.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Južná Kórea #trajekt