Ruská armáda je pri hraniciach s Ukrajinou, Obama hovorí o ďalších sankciách

Kolóny ruských jednotiek sa počas svojich manévrov dostali až do kilometrovej vzdialenosti od ukrajinských hraníc, ale neprekročili ich.

25.04.2014 09:31 , aktualizované: 20:20
Luhansk, Ukrajina, barikády Foto: ,
Proruskí separatisti v ukrajinskom Luhansku.
debata (398)

Uviedol to v piatok ukrajinský minister obrany Mychajlo Koval. Premiér Arsenij Jaceňuk zároveň obvinil Rusko, že sa pokúša „rozpútať tretiu svetovú vojnu“.

„Ukrajinské ozbrojené sily sú pripravené odraziť akúkoľvek agresiu,“ uistil minister podľa agentúry Interfax. Na priblíženie ruských vojakov k hranici vraj Ukrajinci reagovali „zodpovedajúcim spôsobom“.

Na Ukrajinu sa vraj chceli dostať ruskí vojaci maskovaní za OSN

V noci na piatok sa vaj na ukrajinské územie pokúsila dostať ruská vojenská technika a vojaci maskovaní za mierové sily OSN.

Proruskí ozbrojenci v Slaviansku kontrolujú... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukrajina, Slaviansk Proruskí ozbrojenci v Slaviansku kontrolujú nákladné auto.

Podľa serveru Ukrinform to na tlačovej konferencii povedal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Serhij Pašinskyj.

Pašinskyj oznámil, že vo štvrtok bolo v bezprostrednej blízkosti ukrajinských hraníc určité množstvo ruských vojakov s modrými prilbami a s obrnenou technikou natretou na bielo. Bola vraj označená emblémami OSN.

Pozorovateľov misie OBSE vo Slaviansku zadržali proruskí ozbrojenci

Ozbrojení separatisti zadržali v meste Slaviansk na východe Ukrajiny autobus s pozorovateľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Proruský radikál v ukrajinskom Slaviansku Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukrajina, Slaviansk Proruský radikál v ukrajinskom Slaviansku

Zadržiavajú sedem pozorovateľov zo zhruba stočlennej misie. Podľa agentúr Reuters a AFP to v piatok oznámilo ukrajinské ministerstvo vnútra.

Nemecké ministerstvo obrany predtým oznámilo, že s pozorovateľmi OBSE nemôže nadviazať spojenie.

Súčasťou misie v meste Slaviansk sú vojenskí pozorovatelia z Nemecka, Česka, Poľska, Švédska a Dánska, uviedol podľa agentúry Reuters hovorca nemeckého ministerstva obrany.

S prijatím sankcií sa ráta v prípade vojenského zásahu

Spojené štáty a Európa pripravujú pôdu pre rozšírenie sankcií, ktoré zasiahnu rôzne sektory ruskej ekonomiky, keď Moskva vojensky zasiahne na východe Ukrajiny. Podľa agentúry AP to v Soule povedal americký prezident Barack Obama. Agentura AFP informovala, že o možných sankciách šéf Bieleho domu hovoril počas telefonickej konferencie s vedúcimi predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska.

„Šéfovia štátov a vlád vyzvali k rýchlej reakcii skupiny G7 a zmienili se o prijatí nových sankcií mezinárodného společenstva voči Rusku,“ informoval podle AFP úrad francúzskeho prezidenta o obsahu konferencie. Popri Obamovi sa na nej zúčastnili britský premiér David Cameron, francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda talianskej vlády Matteo Renzi.

Barack Obama Obama hovorí o ďalších sankciách Foto: SITA/AP, Kim Hong-ji
Barack Obama Barack Obama Obama hovorí o ďalších sankciách

Všetci sa zhodli, že Rusko v súlade so záväzkami, ktoré prevzalo minulý týždeň v Ženeve, musí „prispieť k zmierneniu napätia tým, že prestane s provokatívnymi vyhláseniami a so zastrašovacími manévrami“.

Obama ešte pred touto telefonickou konferenciou v Soulu avizoval, že možnosť ďalších sankcií voči Moskve bude konzultovať s hlavnými európskými predstaviteľmi. S prijatím týchto krokov sa vraj však počíta len v prípade vojenského zásahu Ruska na Ukrajine.

Merkelová v piatok v Berlíne po telefonickom rozhovore s ruským prezidentem Vladimirom Putinom okrem iného povedala, že o ďalších možných sankciách voči Rusku by skoro mali rokovať ministri zahraničia členských štátov EÚ.

Postsovietske republiky vyzvali Rusko na odsun z ukrajinskej hranice

Predstavitelia piatich bývalých republík Sovietskeho zväzu v piatok vyzvali Rusko na stiahnutie svojich vojakov z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporili tiež konanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb na Ukrajine naplánovaných na 25. mája.

Urobili tak na záver dvojdňového stretnutia v Prahe, kde si pripomenuli piate výročie spustenia programu Východné partnerstvo EÚ. Iniciatíva zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, podujatie definované ako medzinárodná konferencia však Bielorusko bojkotovalo vzhľadom na to, že tamojší prezident Alexander Lukašenko nedostal pozvánku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja v Prahe skritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať pri vzájomnej hranici vojenské cvičenia v reakcii obnovenie zásahov ukrajinských síl proti separatistom na východe krajiny. Vyjadril zároveň odhodlanie „bojovať proti ruskému vojsku… ak vpadne na Ukrajinu“.

Český prezident Miloš Zeman, ako hostiteľ konferencie, Rusku odkázal, že ak by stiahlo svoje vojsko z pohraničia, bolo by to mierovým gestom, ktoré by mohlo pomôcť zmierniť krízu.

Zástupcami EÚ na stretnutí boli prezidenti Česka, Litvy, Poľska, Rakúska a Slovenska.

Rebeli vraj zničili vrtuľník pri Kramatorsku

Na letisku pri Kramatorsku na východe Ukrajiny vybuchol vrtuľník, zrejme po ostreľovaní stroja proruskými separatistami. Oznámila to v piatok agentúra Interfax s odvolaním sa na neoficiálne zdroje.

Ukrajinské jednotky na kramatorskom letisku Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Ukrajina, Kramatorsk Ukrajinské jednotky na kramatorskom letisku

O letisko sa v uplynulých dňoch bojovalo, než ho opäť ovládli ukrajinskí vojaci. Ukrajinské vedenie ohlásilo, že špeciálne jednotky úplne odrezali od prísunu posíl neďaleké mesto Slaviansk, ktoré ovládajú vzbúrenci. Priamy útok sa však vraj nechystá.

„Máme informáciu, že na letisku v Kramatorsku vybuchol vrtuľník Mi-8. Podľa predbežnej verzie bol stroj počas ohrievania motorov pred vzletom ostreľovaný,“ citovala agentúra vojenského experta Dmytra Tymčuka. Incident si podľa neho nevyžiadal obete, pretože veliteľ stačil vyskočiť z vrtuľníka ešte skôr, než explodoval.

Miestne médiá v Kramatorsku informujú o niekoľkých silných explóziách na letisku a následnom požiari v dôsledku vznietenia vrtuľníka a munície.

Podľa denníka Ukrajinská pravda, odvolávajúceho sa na veliteľa „protiteroristickej operácie“, generála Vasila Krutova, vrtuľník zničil ostreľovač zásahom do nádrže s palivom. Veliteľ stroja potom vyviazol so zranením.

Hovorca ukrajinského prezidenta v piatok ohlásil, že špeciálne jednotky začali druhú fázu svojej akcie tým, že mesto úplne obkľúčili a odrezali od posíl. Generál Krutov podľa agentúry Unian uistil, že priamy útok na mesto nechystá, pretože „kvôli nejakému víťazstvu neobetujeme civilistov“. Dodal však, že „zločinci“ a „teroristi“ trestu neuniknú.

Na kontrolnom stanovišti pri Odese je údajne 7 ranených

Sedem zranených si v piatok skoro ráno vyžiadal výbuch pri kontrolnom stanovišti ukrajinských síl pri Odese na juhu krajiny. Oznámila to miestna polícia. Príčiny výbuchu vyšetruje, za najpravdepodob­nejšiu verziu považuje útok neznámych páchateľov.

Barikády v ukrajinskej Odese. Foto: Reuters, STRINGER
Odesa, Ukrajina, barikády Barikády v ukrajinskej Odese.

Miestni prívrženci prozápadného kyjevského režimu vybudovali v okolí čiernomorského prístavu podľa agentúry Reuters niekoľko podobných kontrolných stanovíšť, aby zabránili príchodu proruských separatistov z neďalekého Podnesterska, ruskojazyčného regiónu, ktorý sa odtrhol od Moldavska.

Explózia podľa očitých svedkov zahrmela okolo štvrtej ráno miestneho času, kedy posádka okoloidúceho auta hodila na stanovište granát, uviedla agentúra Interfax s tým, že úrady túto informáciu doteraz nepotvrdili. Všetci ranení, medzi ktorými je aj jeden policajt, boli hospitalizovaní. Črepiny ich všetkých poranili na dolných končatinách.

Rusi sa odvolávajú na Chartu OSN

O možnosti vyslania ruských „mierových síl“ sa už skôr zmienil stály predstaviteľ Moskvy pri OSN Vitalij Čurkin. Podľa denníka Ukrajinská pravda povedal, že „Rusko má medzinárodnoprávny základ pre vyslanie svojich mierotvorcov na Ukrajinu v prípade nutnosti“.

Toto tvrdenie Moskva opiera o článok 51 Charty OSN. V ňom sa uvádza, že členský štát má právo na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu.

Čurkin vraj pripomenul, že Rusko sa týmto článkom riadilo už počas konfliktu na Kaukaze v roku 2008, teda počas ozbrojeného stretu s Gruzínskom kvôli Južnému Osetsku.

Minister Avakov: Protiteroristické operácie pokračujú

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov odmietol špekulácie, že by Kyjev z obáv pred zásahom ruskej armády zastavil operácie proti separatistom na juhovýchode Ukrajiny. „Protiteroristické operácie pokračujú. Teroristi si musia dávať pozor 24 hodín denne,“ ubezpečil vo svojom blogu.

Proruský ozbrojenec v Slaviansku Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukrajina, Slaviansk Proruský ozbrojenec v Slaviansku

Akciu vraj brzdí jedine to, že ukrajinské sily sa snažia čo najviac minimalizovať možné ohrozenia civilistov. „Nebojujeme s inak zmýšľajúcimi. Sila a tvrdosť je určená len teroristom so zbraňami v rukách,“ zdôraznil.

Avakov tiež poprel správy, že by sa do akcií proti separatistom zapojili či mali zapojiť bojové skupiny radikálnej organizácie Pravý sektor.

O pokračovaní potýčok podľa serveru newsru.com svedčí hlásenie povstalcov zo Slavianska, že počas noci bez strát dobyli späť všetky kontrolné stanovištia, ktoré vo štvrtok ovládli ukrajinskí vojaci.

Stotisícové mesto síce zostáva obkľúčené vojakmi s obrnenými vozidlami, rebeli však tvrdia, že zásob majú dosť, a tak hlavný problém vraj predstavujú nefungujúce banky a bankomaty.

Podľa ruskej televízie Rossija 24 je Slaviansk obkľúčený len z troch strán, cesta na východ zostáva voľná.

398 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Rusko #OBSE #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Odesa #Slaviansk #Arsenij Avakov