Jána Pavla II. v nedeľu vyhlásia za svätého

Vo Vatikáne vrcholia prípravy na nedeľňajšiu očakávanú ceremóniu, počas ktorej vyhlásia pápežov Jána Pavla II. a Jána XXIII. za svätých. Stane sa tak po tom, ako súčasný pápež František minulý rok uznal poľskému rodákovi druhý zázrak.

25.04.2014 11:53 , aktualizované: 17:05
Ján Pavol II. Foto:
Na snímke z januára 2005 pápež Ján Pavol II. vo Vatikáne.
debata (33)

Rovnakej pocty ako niekdajšiemu populárnemu pontifikovi, ktorý viedol katolícku cirkev od roku 1978 až do smrti v roku 2005, sa dostane aj pápežovi Jánovi XXIII. Ten stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 1958 až 1963 a zvolal Druhý vatikánsky koncil.

Kanonizovaným sa stane aj napriek tomu, že mu od jeho smrti bol priznaný len jeden zázrak. Očakáva sa, že vyhlásenie oboch pápežov za svätých priláka do Ríma milióny veriacich.

Dvojité vyhlásenie za svätých sa totiž považuje za symbolický pokus o zjednotenie cirkvi tradične rozdelenej na liberálov reprezentovaných Jánom XXIII. a konzervatívcov zastupovaných Jánom Pavlom II. Účasť na nedeľňajšej ceremónii na rímskom námestí svätého Petra prisľúbilo viac ako 40 štátnikov.

Jána Pavla II. blahorečili v máji 2011, teda len šesť rokov po jeho smrti, čo sa v histórii cirkvi stáva len výnimočne.

Rozhodnutie blahorečiť bývalého poľského kardinála Karola Wojtylu potvrdili po tom, ako cirkev oficiálne uznala, že uskutočnil zázrak ako hlavnú podmienku toho, aby sa celý proces kanonizácie začal. Bojovník proti komunizmu bude prvým vysväteným pápežom po 60 rokov.

Pred ním sa svätým naposledy stal Pius X., hlava katolíckej cirkvi začiatkom 20. storočia, ktorý sa stal v poradí 80. kanonizovaným spomedzi celkovo 266 pápežov. Obdobnej pocty sa pred ním naposledy dostalo jeho menovcovi Piusovi V. v roku 1712.

Na svätorečenie pôjde aj prezident Gašparovič

Prezident Ivan Gašparovič sa v nedeľu zúčastní na slávnostnom obrade svätorečenia blahoslavených pápežov. Po skončení svätorečenia sa očakáva krátke zdvorilostné stretnutie pápeža Františka s vedúcimi delegácií na úrovni hláv štátov a predsedov vlád. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Poliaci chystajú veľké oslavy svätorečenia svojho pápeža

Nedeľné svätorečenie pápeža Jána Pavla II. síce budú niektorí poľskí pútnici sláviť vo Vatikáne, veľké akcie sa však organizujú aj priamo v krajine, kde sa budúci svätý narodil ako Karol Wojtyla.

Ján Pavol II. Foto: SHUTTERSTOCK
Ján Pavol II. Ján Pavol II.

Centrum Krakova očakáva podľa poľských médií počas víkendových osláv až 200-tisíc návštevníkov.

Krakov bude multimediálny

Krakov, kde Wojtyla pôsobil v 60. a 70. rokoch ako biskup a arcibiskup pred svojím odchodom do Vatikánu, chystá veľké koncerty, bohoslužby na námestiach či ďalšie sprievodné akcie.

Samotný akt svätorečenia poľského pápeža, a jedného z jeho predchodcov Jána XXIII., sa bude v nedeľu premietať na veľkoplošných obrazovkách v centre mesta aj v dvoch miestnych kostoloch spätých s pápežom – svätyni Božieho milosrdenstva a Jána Pavla II. vo štvrti Lagiewniki.

Na pútnikov, ktorí sa zúčastnia osláv v prvom menovanom chráme, podľa organizátorov čakajú ako darček upomienkové predmety spojené s prvým slovanským pápežom v histórii.

Oba víkendové večery sa na budove krakovskej kúrie bude premietať multimediálna trojrozmerná projekcia venovaná životu Jána Pavla II.

Wojtylove rodné Wadowice chystajú duchovný program

V sotva 50 kilometrov vzdialených Wadowiciach, kde sa pápež v roku 1920 narodil, budú celý víkend bohoslužby a čítanie z biblie.

Miestna hlavná bazilika zostane zo soboty na nedeľu otvorená nepretržite.

V nedeľu sa na námestí Jána Pavla II. uskutoční slávnostná omša, na ktorú nadviaže živý prenos z Vatikánu na veľkoplošných obrazovkách.

Slávnosť budú sprevádzať koncerty súborov vážnej a ľudovej hudby.

Celú nedeľu bude zároveň otvorená výstava poštových známok zobrazujúcich Jánom Pavlom II.

Zhruba 500 obyvateľov takmer dvadsaťtisícového mesta podľa údajov miestnej radnice mieri na ceremóniu priamo do Ríma.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev #Ján Pavol II.