Rusko podľa Kerryho neurobilo ani krok k upokojeniu Ukrajiny

Rusko neurobilo za celý týždeň od dohody v Ženeve ani jediný konkrétny krok, ktorý by pomohol upokojiť situáciu na Ukrajine. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to vo štvrtok večer miestneho času (v noci na dnešok SELČ) vyhlásil americký minister zahraničia John Kerry.

25.04.2014 14:00
Sergej Lavrov, John Kerry, USA, Rusko, Ukrajina Foto: ,
John Kerry a Sergej Lavrov
debata (57)

Moskva podľa Kerryho doteraz neurobila nič, čo by prinútilo separatistov opustiť okupované ukrajinské úrady a zabrané verejné priestranstvá.

„Svet vie, že mierumilovní demonštranti nechodia na zhromaždenia s granátometmi,“ povedal Kerry s odkazom na to, že Moskva označuje separatistické akcie na Ukrajine za pokojné demonštrácie a že účastníci protestov proti novej prozápadnej vláde sa len bránia proti krajne pravicovým radikálom.

John Kerry obvinil tiež ruské médiá, že šíria v otázke ukrajinskej krízy propagandu prezidenta Vladimira Putina.

Podľa Kerryho zostáva Moskve len málo času, pretože dvere pre zmenu v prístupe k ukrajinskej kríze sa zatvárajú.

Dodal, že Kyjev sa od začiatku snaží plniť svoje záväzky zo Ženevy a že opakovane vyzýva na dialóg.

Kerry: Separatisti na Ukrajine majú vojenský výcvik

Šéf americkej diplomacie tiež povedal, že niet pochýb o tom, že Rusko separatistov na východe Ukrajiny financuje a koordinuje. Ak vraj prístup nezmení, bude to pre Moskvu „vážna a nákladná chyba“.

Kerry vo vyhlásení obvinil Rusko, že do diania na Ukrajine zasahuje nielen propagandou. Separatisti, ktorí kontrolujú na východe krajiny niekoľko miest, majú vraj moderné zbrane, nové uniformy a ďalšie vybavenie a pohybujú sa vo formáciách, ktoré zodpovedajú vojenskému výcviku. Podľa Kerryho je jasné, že Rusko má na tom podiel.

Lavrov: USA dohodu zo Ženevy komolia

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v piatok obvinil Spojené štáty, že kladú Moskve požiadavky nad rámec nedávnych dohôd zo Ženevy. Šéf ruskej diplomacie tak reagoval na nezvyčajne ostrú kritiku svojho amerického partnera Johna Kerryho.

Lavrov na kritiku z Washingtonu reagoval slovami, že Rusko sa bude snažiť o zmiernenie napätia na základe Ženevskej dohody, ku ktorej „nemôžu byť (dodávané) jednostranné požiadavky“.

Spojené štáty nimi podľa neho prekrúcajú celú dohodu, lebo vraj majú „výnimočnú schopnosť postaviť všetko na hlavu“.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry #Ženevská konferencia #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine