Macedóncov čaká volebný víkend

Macedónci v nedeľu pristúpia k volebným urnám, aby v paralelne konaných hlasovaniach rozhodli o svojom prezidentovi a predčasne aj o novom zložení parlamentu.

25.04.2014 15:00
Macedónsko, premiér Nikola Gruevský Foto: ,
Lídrom volieb v Macedónsku je premiér Nikola Gruevský.
debata

V najlepšej pozícii pred oboma hlasovaniami je vládna strana premiéra Nikolu Gruevského a jej prezidentský kandidát, úradujúca hlava štátu Ďorge Ivanov.

Prieskumy jasne naznačujú, že 43-ročný Gruevski zostane premiérom a na čelo vlády Macedónska sa postaví po tretí raz. Za osem rokov jeho vládnutia však malá balkánska krajina ekonomicky napreduje iba pomaly a stále zostáva jednou z najchudobnejších v Európe. Nedarí sa jej ani vstúpiť do EÚ, čo je spôsobené dlhoročným sporom s Gréckom.

V úrade by okrem Gruevského mal zostať aj jeho spojenec Ivanov, ktorého v druhom kole vyzve favorit opozičných socialistov Stevo Pendarovský. Ivanova síce pred dvoma týždňami podporilo takmer 52 percent zúčastnených voličov, no vzhľadom na nízku, menej ako 50-percentnú účasť, to na priame víťazstvo nepostačovalo.

Funkčné obdobie macedónskeho prezidenta je päť rokov, pričom hlava štátu ako najvyšší veliteľ ozbrojených síl má na domácej politickej scéne iba ceremoniálnu funkciu.

Právom voliť disponuje 1,7 milióna obyvateľov malej balkánskej krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Macedónsko