Podľa Ruska nepoužíva sýrska vláda chemické zbrane

Rusko v piatok uviedlo, že podozrenia o používaní chemických zbraní sýrskou vládou sú vymyslené. Reagovalo tak na správy o údajných útokoch jedovatým plynom v poslednom období.

25.04.2014 15:45
Sýria, chemické zbrane, lekár, plyn, chlór Foto: ,
Pacienti, ktorí boli zasiahnutí bojovým plynom chlórom. Vláda útoky popiera.
debata (3)

„Obvinenia proti vládnym silám o údajných prípadoch použitia jedovatých chemikálií sú vykonštruované,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia v stanovisku.

Na základe spoľahlivých dôkazov, ktorými disponuje ruská strana, takéto podozrenia nezodpovedajú realite, dodalo ministerstvo.

Agentúra Associated Press s odvolaním sa na rozhovory so sýrskymi aktivistami vo štvrtok informovala, že sýrska vláda v uplynulých mesiacoch viackrát zaútočila na povstalcami ovládané oblasti aj s pomocou chemických zbraní vrátane jedovatých plynov.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) pritom len v stredu informovala, že sýrska vláda sa už zbavila vyše 86 percent z celkového množstva zložiek chemických zbraní, ktoré majú byť na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zneškodnené do konca júna. Sýria deklarovala zničenie toxických látok na základe septembrovej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada na chemické odzbrojenie pristúpil v záujme odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemické zbrane