Pri identifikáciách obetí nešťastia kórejského trajektu boli chyby

Počet potvrdených obetí katastrofy juhokórejského trajektu, ktorý sa potopil pred viac ako týždňom pri brehoch Kórejského polostrova, stúpol na 183. V piatok o tom s odvolaním sa na kórejské úrady informoval denník The Guardian, podľa ktorého sa stále pátra po 119 nezvestných.

25.04.2014 17:30
Južná Kórea, trajekt, pozostalí, rodiny,... Foto: ,
Pozostalí po obetiach nehody juhokórejského trajektu smútia.
debata

Vláda vraj priznala omyly pri identifikácii mŕtvych. Podľa britského denníka rodinám odovzdali omylom telá cudzích ľudí, nie mŕtvych príbuzných.

Vláda preto zmení proces identifikácie, aby zabránila ďalším zámenám. Juhokórejské médiá uviedli, že niektoré rodiny omyl zistili až pri pohrebe.

Od teraz úrady definitívne vydajú rodinám telá jedine po teste DNA alebo po jednoznačnej identifikácii pomocou odtlačkov prstov či stomatologického záznamu.

Pokiaľ pozostatky identifikujú len na základe popisu osoby, bude ich síce možné rodine odovzdať, ale len dočasne.

Potápači stále pátrajú

Na vyslobodzovaní tiel pracujú stovky potápačov. Vo štvrtok večer, ako informovali kórejské médiá, požiadali príbuzní obetí o rozšírenie záchrannej operácie a o nasadenie ďalších civilných potápačov.

Na palube lode, ktorá sa prevrátila 16. apríla, bolo v čase nehody 476 ľudí, zachrániť sa podarilo len 174 z nich. Väčšina cestujúcich boli študenti strednej školy, ktorí boli na školskom výlete.

Príčiny nehody vyšetrujú

Agentúra Reuters uviedla, že loď bola značne preťažená. Viezla minimálne trikrát väčší náklad, ako mala.

Prokurátor v piatok vyhlásil, že na nehode mohol mať podiel náhly manéver pri obrate lode, zle zabezpečený náklad, nadstavby na lodi, ktoré spravili pre zvýšenie jej kapacity, a tiež vodné prúdy.

Čo presne spôsobilo nehodu odhalia posudky expertov a simulácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #nešťastie #Južná Kórea #trajekt #identifikácia