KĽDR zatkla amerického turistu, lebo roztrhal víza

Severná Kórea zadržala 24-ročného Američana. V deň návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu v Južnej Kórei to v piatok oznámila severokórejská agentúra KCNA. Podľa stanice BBC ide o turistu, ktorého zadržali kvôli nevhodnému správaniu. Americké ministerstvo zahraničia oznámilo, že o prípade vie.

25.04.2014 20:40
debata

Incident sa stal 10. apríla. Mladík, ktorého KCNA identifikovala ako Millera Matthewa Todda, bol zatknutý hneď po príchode do KĽDR, pri vybavovaní vstupných formalít. Podľa správy severokórejskej agentúry mal muž platné turistické vízum, ale roztrhal ho s krikom, že prišiel do KĽDR hľadať útočisko.

Prečo správu o tomto incidente zadržali štrnásť dní, KCNA nevysvetlila. Jeden z užívateľov Twitteru napísal, že Američan prišiel do KĽDR požiadať o azyl, a doplnil to slovami: „Prajem dobrú zábavu.“

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jennifer Psakiová oznámila na pravidelnej schôdzke s novinármi, že jej úrad o zadržaní amerického občana v KĽDR vie.

„Nemáme žiadne ďalšie informácie, ktoré by sme vám teraz mohli dať. Sme v kontakte so švédskym veľvyslanectvom v Pchjongjangu,“ oznámila.

USA neudržujú s KĽDR diplomatické styky a ich záujmy tam zastupuje Švédsko.

KĽDR zadržiava v súčasnosti ešte iného Američana. Je to misionár Kenneth Bae, ktorý si odpykáva 15 rokov nútených prác, ku ktorým ho Severokórejčania za údajnú podvratnú protištátnu činnosť odsúdili vlani. Zatknutý bol v novembri 2012, kedy ako predstaviteľ cestovnej kancelárie navštívil s niekoľkými turistami prístavné mesto Rason na severovýchode KĽDR.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #víza #turista